vrijdag, maart 28, 2014

risicomanagement


Gisteravond in brasserie 'De Bank', voor de gelegenheid omgedoopt tot 'Science Café Harderwijk' een lezing over 'het dreigend gevaar van overstromingen' bijgewoond van prof. dr. Jeroen Aerts, hoogleraar risicomanagement klimaat en water bij het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hoe het zo gekomen is weet ik niet, maar onderwerpen over watermanagement e.d. hebben altijd mijn volle interesse. (Zie o.a. mijn stukjes 'Afsluitdijk' van 5/10'08; 'Zandmotor' van 19/1'11; 'Afsluitdijk II' van 12/3'11 en 'IJsselmeer, 80 jaar' van 29/4'12).

Als gevolg van klimaatveranderingen nemen wereldwijd de aantallen heftige stormen en overstromingen toe. En daarmee de risico’s op catastrofes in kustgebieden. prof. dr. Jeroen Aerts doet al bijna twintig jaar onderzoek naar methoden om met name stedelijke gebieden beter te beschermen tegen deze natuurrampen. Hij geeft uitleg over maatregelen die steden aan het water zullen moeten treffen om de risico’s te verkleinen. Daarbij deinst hij niet terug voor een pleidooi voor een ingrijpend andere invulling van de infrastructuur. In binnen- en buitenland wordt vaak een beroep gedaan op zijn deskundigheid. Zo schakelde New York hem in om een plan te ontwerpen dat de stad kan beschermen tegen toekomstige stormen. Hij bedacht tevens constructies waarbij Nederlanders zich weer kunnen verzekeren tegen overstromingen. Een mogelijkheid die na de watersnoodramp van 1953 lange tijd niet bestond.

Het was een leerzaam avondje. Het water komt volgens Jeroen Aerts van alle kanten op ons af. Vaker plensbuien, langdurige regen, gezwollen rivieren mede door de smeltende gletchers, en last but not least, een stijgende zeespiegel door uitzetting van het zeewater en het smeltende landijs in de poolgebieden. Het één en ander in combinatie met bodemdalingen alom in deltagebieden en polders kan uiteraard funest uitpakken. Zeker in een landje als Nederland waarin economisch gezien het belangrijkste deel ver onder de zeespiegel ligt. Maar gelukkig hebben we de Waterschappen die de vinger aan de pols houdt, en waar nodig maatregelen treffen in de vorm van dijkverhoging, zandsuppletie of meer ruimte voor water creëren. Wat ook meer en meer moet en gaat gebeuren in de toekomst, is dat we met onze (stede)bouwplannen rekening houden met overstromingen. Bijvoorbeeld woningen die kunnen drijven, we zullen wel moeten!

Geen opmerkingen: