zondag, november 18, 2012

stappen


Eén keer per jaar gaan we een dagje stappen, we zijn Henk, Jan, Theo en ik, ofwel ondergetekende. Dat doen we al heel wat jaren, afgelopen dinsdag was het weer zover. Meestal gaan we naar één of andere locaties elders in het land, zie o.a. mijn stukje van 21 november 2011 t.w. Broken circle/spiral hill. Deze keer zijn we echter in Amsterdam gebleven, en ontmoeten wij elkaar 's morgens rond tien uur met de koffie in café 'De Pont' aan het IJ. Van daaruit zijn we vervolgens naar het 'Eye' gewandeld, het nieuwe futuristische filmmuseum een eindje verderop. We hadden het 'Eye' allemaal al een keer eerder bezocht, toch was het evengoed weer een feest om het gebouw te beleven. Maar dat niet alleen, de tentoonstelling 'Expanded Cinema', waarin drie kunstenaars samen komen was uiteraard een beleving van een heel andere orde. De Britse Isaac Julien (1960), de Nederlandse Fiona Tan (1966) en de Chinese Yang Fudong (1971) die allen gebruik maken van beproefde cinematografische middelen als professionele acteurs, mooi uitgelichte sets, stijlvolle cameravoering en een uitgekiende montage, zonder uiteindelijk een 'reguliere' speelfilm te concipiëren, lieten daar zien dat film nog altijd een medium is dat ook in deze tijd springlevend is en volop in beweging!

Na de lunch in het 'Cobra' café op het Museumplein, zijn we naar het Stedelijk Museum gewandeld. Het was zo mogelijk nog drukker dan een paar weken terug toen ik er met J was, (zie mijn stukje 'Musea' van 30 oktober 2012.) maar ook nu weer was het een kwestie van doorzetten. Eénmaal binnen spraken we af elkaar na ca. 1,5 uur weer bij de garderobe te ontmoeten. En zo dwaalden we even later in ons eentje langs al het moois dat dit prachtige museum te bieden had. De meest ultieme manier om kunst te beleven! Grappig moment, een wat ouder echtpaar werd het kennelijk allemaal even iets te veel, en ging er midden op de grote (drukke) trap maar even bij zitten.
Na het museumbezoek hebben we achter het concertgebouw ons vochtgehalte enigszins op niveau gebracht in café 'Welling', het fameuze buurtcafé in de J.W. Brouwerstraat.

Uiteindelijk hebben we ons dagje stappen besloten met een dinertje in restaurant 'De Knijp' in de Van Baerlestraat. Restaurant 'De Knijp' is al vele jaren een begrip in Amsterdam en omstreken. Heel bekend bij de bezoekers van het Concertgebouw, die voor aanvang of na afloop van een concert een hapje willen eten, maar ook gewoon bij het brede publiek uit het museumkwartier. Hoe dan ook, de Hazenrug smaakte uitstekend!
Eénmaal weer buiten op straat was het mooi geweest. We hadden allemaal weer mooie dingen gezien vandaag, waren bijgepraat en weer enigszins op de hoogte van elkaars besognes. Wat wil je nog meer, tijd om afscheid te nemen, en zo geschiedde. Wel thuis en tot de volgende keer maar weer!

Geen opmerkingen: