vrijdag, mei 04, 2012

HL in Hegeraad & De Reiger


Twee dagen na koninginnedag was de puinhoop op straat nog lang niet overal opgeruimd. Her en der nog grote stapels bijeen geveegde bierblikjes, papier, plasticzakken en ander ongeregelde troep. Alles bij elkaar is de puinhoop door de gemeentereiniging op 185 ton geschat las ik ergens. Ondanks overwerk haast geen doorkomen aan lijkt mij, ik zou er moedeloos van worden. En nu wordt AJAX vanavond zo goed als zeker ook nog eens landskampioen, dus zal er zo hier en daar nog wel het één en ander aan rotzooi bijkomen ook. Ik sta er maar niet langer bij stil. Overigens het enige beetje ongemak wat wij achter ons pilsje op dat gerieflijke bankje voor café Hegeraad (al sinds jaren ons stamkroegje) ondervonden, was wat herrie van bezemwagens op en om de Noordermarkt. Maar die was gelukkig van korte duur, ja, ja de vijf mannetjes van het Herenleed worden een dagje ouder, we zouden maar zo in slaap kunnen sukkelen daar op dat bankje!

Maar de wandeling naar café De Reiger in de Nieuwe Leliestraat, één van de oudste eetcafés van de Jordaan, deed ons weer goed. De kleinschaligheid van de Jordaan levert altijd maar weer unieke en gezellige straatbeelden op. En dan het zicht dat je wandelend in de Egelantiersdwarsstraat hebt op die prachtige Westertoren, echt een plaatje! Fris als een hoentje streken we even later neer achter een tafeltje in het ons zo bekende en immer gastvrije eetcafé. De karakteristieke sfeer daar wordt denk ik min of meer bepaald door het authentieke interieur in combinatie met Art Deco en Jugendstil invloeden. Heerlijk eten daar onder een hoog balkenplafond tussen originele lampen en oude schilderijen, en dat allemaal zonder muziek! Met de menukaart waren we gauw klaar, spare ribs wilden we, iedereen had ze lang niet meer gegeten, maar in café De Reiger moet je ze echt proeven. Eenvoudig en lekker, daar hadden we op één zalmliefhebber na zin in. Goeie akoestiek ook in die tent, gezellig geroezemoes rondom maar je verstaat elkaar zonder stemverheffing. Over van alles en nogwat zitten kletsen, prima avondje alles klopte, sfeer, hoofdmaaltijd, wijn, ijstoetje en koffie.

Tijdens de wandeling terug naar de Noordermarkt, waar m'n auto geparkeerd stond, liepen we op de Prinsengracht een groep zeer uitgelaten AJAX supporters tegen het lijf. VVV-Venlo was in de ArenA met 2-0 verslagen en daarmee had AJAX voor de 31e keer in zijn historie de landstitel behaald. Knap, wie had dat een paar maanden geleden nog kunnen denken! De rit door de stad verliep ondanks wegafsluitingen her en der zonder problemen. En nadat ik Ab B. en Victor B. die met me meereden in resp. in Weesp en Almere had afgezet, restte me met het gas op de plank nog enkel de rit huiswaarts, waar ik rond half één arriveerde. Einde van weer een bijzonder genoeglijk Herenleedavondje!

1 opmerking:

Christa zei

Klinkt genoegelijk allemaal. Past de naam 'herenleed' nog?

Het oorspronkelijk duo (Cherry en Armando) heeft ook de voorstelling 'een ongerieflijk tweetal' opgevoerd.
Voor jullie zou 'een gerieflijk quintet' best passen ;-))