dinsdag, mei 15, 2012

Edammer-feestje

Onlangs gaven H en C in de namiddag en vroege avond een verjaardagspartijtje in een zaaltje aan het Groenland in Edam. Weer veel bekende maar ook onbekende gezichten gezien. Nieuw voor mij was, dat we deze keer behalve kletsen en een beetje naar muziek luisteren, ook spelletjes konden doen, sjoelen, schaken, van die dingen of ergens in een hoek op een p.c. één of andere fotoserie bekijken. Het had allemaal een beetje de sfeer van een ouderwetse instuif.

Mijn indruk was echter, dat de meeste gasten prefereerden wat te kletsen, met een hapje kaas erbij en een gevuld glas. Altijd gezellig, ook al moest het nog steeds aanzienlijke rokersgilde zich regelmatig buiten op de stoep vermaken. Maar toen op een gegeven moment de specialist in indonesische catering z'n waar op de lange tafel had uitgestald, was iedereen er natuurlijk wel als de kippen bij.

Ik merkte al gauw dat ik niet de enige was, die even moest wennen aan het feit dat er alleen uit vegetarische gerechten kon worden gekozen. Geen probleem, H en C kennende had ik uiteraard ook niet anders moeten verwachten.

Maar het was heerlijk allemaal, er was genoeg, echter in no time waren de schalen wel tot op de bodem leeg. En ja, hoe verloopt zo'n partijtje dan verder nog. Je neemt nog wat fris of je gaat aan de koffie, want je moet ook nog een eind rijden. Je keuvelt links en rechts nog wat rond met die en gene, maar dan is het wel mooi geweest. Iedereen neemt van iedereen afscheid, en voor je het weet zit je in de auto en ben je opweg naar huis. De vlotte rit via Amsterdam en Hoevelaken was een passende afsluiting van een aardig verjaardagspartijtje in Edam.

Terzijde:

I love good old Edam! In de loop der jaren heb ik aan dit oude sfeervolle Zuiderzeestadje een gevoel van affectie overgehouden. Een gevoel dat ik overigens, na al die zeiltochtjes op het IJsselmeer, aan de meeste oude Zuiderzeestadjes wel heb overgehouden. Maar aan Edam heb ik ook meer specifieke herinneringen.

Aan een uitbundig feest in een grote stolpboerderij in het oude centrum van het stadje, en de nachtelijke boottocht terug naar het IJ. Aan mijn betrokkenheid als projectleider bij de jaren durende ontwerp- en bouwperiode van het nieuwe Gemeenlandshuis aan de Schepenmakersdijk, en de vele besprekingen met de opdrachtgever(s) op locaties elders in het stadje. Aan de opening van het gebouw in aanwezigheid van koningin Beatrix, destijds nog prinses. Aan een emotioneel beladen vergadering van en over de architectengroep in de afgehuurde grote vergaderzaal van het nieuwe Gemeenlandshuis, waarin we met z'n allen voor of tegen een nogal precair besluit moesten stemmen. Maar natuurlijk vooral ook aan de vele mooie zeil- en fietstripjes naar en van Edam, en de wandelingetjes door het oude centrum met zijn gezellige terrasjes.

Tekeningen Gemeenlandshuis en foto's in aanbouw
Opdrachtgever voor realisatie van het nw. Gemeenlandshuis was in 1973 het toenmalige Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en Westfriesland. In 1993 fuseerde genoemd Hoogheemraadschap met het Hoogheemraadschap van Noordhollands Noorderkwartier tot het Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier. En in 2003 ontstond weer door een fusie tussen dit hoogheemraadschap en de inliggende waterschappen Westfriesland, Groot-Geestmerambacht, De Waterlanden, Hollands Kroon, Het Lange Rond en de Dienst Centrale Omslagheffing (DCO) het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Nu, na meer dan 3 eeuwen in Edam te hebben gezeten, is het Hoogheemraadschap sinds 2011 in Heerhugowaard gehuisvest. De gemeente Edam-Volendam heeft de gebouwen van het Hoogheemraadschap gekocht, maar wat ze er mee gaan doen is nog niet echt bekend.

Geen opmerkingen: