zaterdag, mei 12, 2012

kunstaankoop


De economische malaise in Nederland heeft gelukkig niet kunnen voorkomen, dat het Van Gogh Museum in Amsterdam voor het eerst in vijf jaar weer eens een nieuw werk van Vincent van Gogh heeft kunnen aanschaffen. Dat is mooi, weg met dat gesomber over alle wegvallende subsidies en noodzakelijke bezuinigingen. Ook al kan de grootste leek wel zien dat het vaak nodig is, toch is het goed en heel plezierig om ook eens een ander geluid te horen.

De nieuwste aankoop van het Van Gogh museum is een aquarel van 38 bij 56 centimeter. Het museum heeft bij Christie's voor de 'Knotwilg' aquarel, die Vincent van Gogh in 1882 tijdens zijn verblijf in Den Haag heeft geschilderd, 1,58 miljoen euro betaald. Daarvoor kreeg het museum er geloof ik nog wel een brief bij, waarop een schets met tekst en uitleg, die Vincent op 31 juli 1882 aan zijn broer Theo schreef.
Onder een grauwe hemel hangt een oude knotwilg over een sloot vol kroos. Iets verderop het donkere pad een eenzame wandelaar. Aan de horizon een molen en de remisegebouwen van het Haagse station Rijnspoor. En als je goed kijkt, zie je ook nog een stoomlocomotief een rookwolkje uit puffen. Met de aquarel schijnt Vincent van Gogh een 'melancholisch' gevoel te hebben willen uitdrukken. Hij liep regelmatig op deze plek tijdens zijn vele wandelingen in de omgeving van zijn huis aan de Haagse Schenkstraat.

Volgens Axel RĂ¼ger, directeur van het Van Gogh Museum, stond het representatieve waterverftekeningetje uit van Goghs Haagse periode al lange tijd op het verlanglijstje van het museum. Ondanks de huidige recessie kon de 'Knotwilg' worden aangekocht met steun van de Vincent van Gogh Stichting, de BankGiroLoterij, Vereniging Rembrandt, het VSBfonds en het Mondriaan Fonds.

Scheveningse vrouw 1881
Landweg 1882
   In het Van Gogh Museum is de 'Knotwilg' samen met een aantal andere werken 
   uit Van Goghs Haagse periode, zoals 'Scheveningse vrouw' nov./dec. 1881 en
   'Landweg' mrt./apr. 1882 tot en met 10 juli a.s. te zien in een speciale
   presentatie rond de nieuwste aankoop.

Geen opmerkingen: