zaterdag, april 23, 2011

Terrasje pikken



De hele binnenstad van Zwolle was een aaneenschakeling van terrasjes. Waar we ook liepen Melkmarkt, Grote Markt, Luttekestraat, Grote Kerkplein of Koestraat, waar we tenslotte maar neerstreken op het terras vóór theater Odeon, overal blije mensen genietend van elkaar en het prachtige weer.

Recht tegenover ons terrasje 'Museum de Fundatie', ook wel 'Paleis a/d Blijmarkt' genoemd. Neoclassicisme en Biedermeier lazen we op de gevel, een tentoonstelling samengesteld uit de collecties van de vorst van Liechtenstein. Om eerlijk te zijn, ben ik in beide, enigszins burgerlijke en truttige kunststromingen uit de periode die ruwweg ligt tussen 1760 en 1848, niet of nauwelijks geïnteresseerd. Maar ik kon het toch ook weer niet over mijn hart verkrijgen, om de unieke tentoonstelling aan de overkant van de straat te laten schieten, en al helemaal niet met een museumkaart op zak.

De Koninklijke familie van Liechtenstein heeft de afgelopen vier eeuwen een rijke en veelzijdige kunstverzameling opgebouwd. In deze verzameling vormen Neoclassicisme en Biedermeier het hoogtepunt. De privé verzameling, één van de belangrijkste ter wereld las ik, is eerder onder meer te zien geweest in Praag en het Pushkin Museum in Moskou. Maar in 2012 gaat de kunstcollectie definitief naar het Liechtenstein Stadtpalais in Wenen. Dat we dat maar even weten allemaal!

De expositie in 'Museum de Fundatie' vond ik bovenverwachting best interessant, meer dan 150 schilderijen, beelden, meubelen en gebruiksvoorwerpen waren er te zien. Bekende Weense grootheden uit die tijd als Rudolf von Alt, Friedrich von Amerling, Ferdinand Runk en Ferdinand Georg Waldmüller met indrukwekkende landschappen, portretten en genrestukken. Maar er was ook werk te zien van gerenommeerde Europese kunstenaars als Antonio Canova, Elisabeth Vigée-Lebrun en Francesco Hayez. En ook was er allerlei porselein te zien van de Kaiserliche Porzellanmanufaktur Wien.

Zoals gezegd, bovenverwachting interessant allemaal, evengoed heb ik m'n rondje in het museum sneller gelopen dan anders, maar dat kwam ook een beetje door het mooie weer, ik wilde naar buiten! Na weer een leuke wandeling langs allerlei overvolle terrasjes, hebben we in het Italiaanse restaurant 'Vito's' aan de Grote Markt vervolgens een hapje gegeten, en zijn we daarna in Stadshagen nog even bij S en W langs geweest voor een babbel en een kopje koffie.

Geen opmerkingen: