zaterdag, januari 23, 2010

Liefde



De directe aanleiding voor het bezoek gisteren aan museum 'De Fundatie' in Zwolle, was het interview met kunstenares Marte Röling in het Volkskrant magazine van vorige week zaterdag. Altijd weer als ik iets van haar lees, zie of hoor, en dat is in de loop der tijd heel wat geweest, raak ik op de één of andere manier gefascineerd door die blonde vamp. Het zal haar uitstraling wel zijn, haar persoonlijkheid, charme en stoerheid, haar meningen, uitspraken en de kunst die ze maakt. Kortom haar manier van leven zoals ze dat manifesteert, ze blijft me boeien en intrigeren. De 70 jarige kunstenares (Amsterdam, 16 december 1939), die onlangs nog geridderd is in de Orde van de Nederlandse Leeuw, heeft ook nog eens een voorliefde voor snelheid. Met snelle auto's en motoren kan ze goed overweg las ik, en op haar erf heeft ze zelfs een heuze door onze luchtmacht afgedankte 'Starfighter' staan, een eyecatcher van formaat.

Met de in 2005 op 64 jarige leeftijd overleden Henk Jurriaans, haar levenspartner, die ze overigens wel moest delen met enkele andere dames, (Alissa Morriën, Adriënne Morriën en Wanda Werner) heeft ze volgens haar 36 jaar lang een groots en meeslepend leven geleid. Die Henk Jurriaans heb ik begin 1975 nogeens een keer als 'levend kunstwerk' zien staan in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Groots en bizar in een lange jas stond hij daar doodstil belangrijk te wezen. Als je tegenwoordig op een mooie dag over de Dam loopt, staan er soms wel 5 à 7 levende kunstwerken op het plein. Henk Jurriaans was hierin een voorloper, een controversieel persoon, en behalve levend kunstwerk ook doctorandus in de psychologie, schrijver, filmmaker, technisch wonder en therapeut. Kortom een man die in alles was gespecialiseerd, en dat had hij ook heel eigenwijs op z'n visitekaartje gezet!

Marte Röling hield zielsveel van die man, en kon zijn dood maar moeilijk accepteren. Ze wilde hem dicht bij zich houden en eigenlijk niet loslaten. Negen dagen na zijn dood is ze begonnen te schilderen met het eerste van de in totaal 54 portretten van Jurriaans. Portretten van Jurriaans met hoed en zonder hoed, met baard of kaal, met een innemend gezicht of juist met een arrogante blik. Maar telkens datzelfde gezicht dat je vanaf alle wanden van het museum aanstaart, hij hangt daar a.h.w. postuum weer heer en meester te zijn van de situatie. Maar stuk voor stuk zijn het ook uitingen van het veelzijdige karakter dat Henk Jurriaans had. 'Portretten van Liefde' heet de expositie in Zwolle, het is een eerbetoon aan Jurriaans. Een persoonlijk document van Marte Röling over adoratie, verlies, gemis, maar bovenal over het zegevieren van de liefde!

2 opmerkingen:

Christa zei

bijzonder is het wel. De schilderijen zijn overigens niet te koop.

Anoniem zei

mooi stukje!! Grappig, mijn ogen en oren spitsen zich ook altijd als ik iets van haar hoor of zie...
gr. Marjon