dinsdag, november 03, 2009

Salzburg



Salzburg, het Oostenrijkse Rome wordt het wel genoemd las ik ergens. Al is het met ca. 150.000 inwoners wel even een stukje kleiner dan de Italiaanse metropool. Naar het voorbeeld van deze metropool hebben de vorsten die tevens aartsbisschop waren, in de 17e en 18e eeuw op een relatief klein gebiedje aan de rivier de Salzach, ingeklemd tussen de Mönchsberg en de Kapuzinerberg, een indrukwekkend ensemble van barokke kerken en paleizen gebouwd.

Toen we vanuit Virton, waar we 's morgens rond halfelf waren vertrokken, aankwamen in Salzburg stond de teller op 800 km. We hadden vooraf voor de overnachting niets geregeld, maar thuis hadden we wel een paar adressen van hotels genoteerd. En daar was hotel 'Mozart' aan de Franz-Josef-Strasse er één van. Ze konden ons zowaar voor de eerste nacht onderdak bieden, we waren dan ook snel geïnstalleerd. Lopend zijn we vervolgens op zoek gegaan naar een restaurant, want er moest natuurlijk nog wel even wat gegeten worden voor het slapen gaan. Gelukkig vonden we nog vrij snel een tafel voor twee op de late en drukke vrijdagavond in de 'Wasserfall', een restaurant aan de Linzergasse op ca. 10 minuten lopen van ons hotel.

Na een prima nachtrust en een stevig ontbijt te hebben genoten, zijn we gelijk maar verkast naar hotel 'Markus Sittikus' (genoemd naar de Aartsbisschop van Salzburg, 1574-1619) aan de gelijknamige straat een eindje verderop. Hadden we daar alvast geen omkijken meer naar die dag. Vervolgens zijn we de dag begonnen met een City Tour, met een busje kris kras door de stad en de nabije omgeving langs alle bezienswaardigheden. En dat zijn er nogal wat, eigenlijk teveel om op te noemen! Van locaties in de omgeving waar bijvoorbeeld de film 'The Sound of Music' is opgenomen zoals 'Villa Trapp' of Schloss Heilbrunn, een ander prachtig buitenverblijf met een in strak geometrische Franse stijl aangelegd park. En in het centrum, aan beide zijden van de Salzach een explosie aan barokke bouwwerken en pleinen. Ik noem er een paar Schloss Mirabel, Mozart-Wohnhaus en museum, Bastion Kapuzinerberg, de Dom, Residenzplatz, Salzburg Museum, Festspielhaus en ga zo maar door.

Na de City Tour hebben we onze fietsjes gepakt en hebben we een aantal bouwwerken van binnen en buiten wat uitgebreider bekeken. En de terrasjes in de stad zaten met het prachtige herfstweer bomvol, zeker toen wij er ook nog bij kwamen. In 'Schloss Mirabell' hebben we 's avonds een strijkconcert bijgewoond van het 'Corona Quartett' met Gabriele Hummel violine 1, Helma Kocher violine 2, Stefan David Hummel viola en Götz von der Bey violoncello met een stuk van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) t.w. KV 156 het z.g. "Mailänder Streichquartett" en twee stukken van Joseph Haydn (1732-1809) t.w. Quartett in C-Dur, op. 33 nr. 3 het z.g. "Vogelquartett" en Quartett in G-Dur, op. 33 nr. 5.



Met de mooie gedachte dat we die avond in een zaal hadden gezeten, waar de jonge Mozart met zijn kornuiten vroeger zelf ook had gemusiceerd, zochten we naar afloop moe maar voldaan ons hotel en bed op. Naar ons gevoel hadden we deze dag in de fraaie barokke en klassieke muziekstad Salzburg in stijl afgesloten.

Geen opmerkingen: