dinsdag, september 29, 2009

weekend nr. 39/'09.



Zaterdag 26 september t/m Zondag 27 september j.l. ofwel het 39e weekend, eigenlijk ons 1e herfstweekend dit jaar. Soms, of eigenlijk best wel vaak stellen we ons zelf de vraag, of we in het weekend nog wat gaan doen? Mogelijkheden te over, maar dat maakt het ook vaak lastig. Af en toe wil je, of doe je in die paar dagen ook weleens wat teveel. Voor de lol heb ik beide collage's die ik gemaakt heb van zaterdag en zondag eens over elkaar afgebeeld. Het resultaat staat haast symbolisch voor hoe we het weekend achteraf min of meer hebben ervaren. Het blijft leuk, maar alles loopt wel een beetje door elkaar. Bij tijd en wijle wat meer pas op de plaats zou ook zo gek niet zijn. Maar ja, aan de andere kant, rusten kan je t.z.t. nog heel lang!
Ach, aanstellerij, het is natuurlijk een absoluut 'non probleem' daarom genoeg geneuzeld!

Fietsen door de Mheenlanden en de Hierdense Poort! Hoelang het fraaie fietspad in het sompige landje tussen Harderwijk en Elburg er al ligt weet ik niet, maar vast nog niet zo lang want we kenden het geeneens. Het is een mooi betonnen fietspad, dwars door weilanden en bosschages, en langs rietkragen en beken. Nou ja beken? Ja, de Hierdense Beek misschien, maar aan de rest fiets je al snel ongemerkt voorbij als je niet uitkijkt. Het zijn beekjes van niks, de Killebeek, de Varelse Beek, de Bijsselsche Beek en ga zo maar door. Clusters van beken zijn het eigenlijk, maar voor de afvoer van het kwelwater van het Veluwemassief in dit gebied heel belangrijk las ik.

Aan de andere kant van de Zuiderzeestraatweg nabij Hulshorst, duik je weer een meer bossig gebied in. Thee of een glaasje wijn, hadden we bedacht bij het ons zo bekende Italiaanse restaurant 'La salute' aan de Oudeweg. Maar wat bleek, al sinds januari j.l. waren ze vertrokken, ze hadden de zaak verkocht. We moesten even wennen aan 'De Gulle Belg' die er nou zat, een heel ander concept, bovendien hadden ze de zaak helemaal opgeknapt en verbouwd. Een heel andere uitstraling dan het rommelige tentje waaraan we zo gewend waren. Maar goed, het wijntje smaakte er niet minder om. En toen we de kaart eenmaal gezien hadden, hebben we ons ook maar voorgenomen hier op termijn een keer te komen eten.
Een beetje slapjes in de beentjes, wat mij betreft mogelijk van het glaasje wijn, zijn we daarna via de Vuurkuilweg, Watervalweg, Molenweg, Duinweg, (Hoe komen ze toch aan al die namen in dit prachtig glooiende landschap?) Lage Enkweg, Grevenhofsweg, Kruisweg en plan 'Frankrijk', de meest oostelijk gelegen woonwijk van Harderwijk, naar huis gefietst.

Zondag naar museum Singer in Laren! Het pondje over de Eem bij Eemnes voer jammer genoeg niet op zondag. Dat had ik natuurlijk moeten weten in deze regio, dan toch maar via Eembrugge en de meer reguliere route. In Eemnes hebben we eerst De toren (1521) en de Nicolaaskerk eens goed van nabij bekeken. (Vanuit de verte kende ik dit bouwwerk wel, zie o.a. mijn stukje 'Eem of Hemus' van 20/9 j.l.) Alvorens verder het museum in te duiken voor de prachtige schilderijen van Anton Mauve (1838-1888), hebben we op het zonnige terras van Brasserie 'Stijl' eerst nog even geluncht. Nou ja even, die paar kroketten op een sneetje brood lieten wel een eeuwigheid op zich wachten. Het was gezellig, en de zon scheen, maar anders was ik vast en zeker opgestapt.
Behalve Anton Mauve was er in Singer uiteraard wel meer te zien. Bijvoorbeeld de tentoonstelling 'Couleur Locale', een kunstcollectie van de z.g. BEL-gemeenten. Blaricum, Eemnes en Laren hebben van oudsher een grote aantrekkingskracht gehad op diverse kunstenaars. Een deel van de relatief grote gemeentelijke collecties, die m.n. de geschiedenis van de rustieke dorpen in beeld bracht, hebben we daar kunnen bekijken. En verder hebben we ook nog een kleine wandeling gemaakt door het zonnige beeldentuintje van Singer Laren.

Op een gegeven moment werden we door dochter S gebeld. Ze wilden even langs komen, of dat uitkwam? Het meeste hadden we gezien toen, dus het kwam uit! En zo kwam het, dat we aan het eind van de middag uiteindelijk weer op ons eigen terrasje in H'wijk zaten te borrelen.

1 opmerking:

Christa zei

Lekker druk weekeind. Ik kan me voorstellen dat je daar honger van krijgt..dan duurt wachten op een paar kroketten altijd lang (: