zondag, september 06, 2009

"Tour de Brabant"



Het was weer zover, de eerste zaterdag in september. Al sinds de jaren tachtig wordt er dan ergens in het land met, zoniet de hele, danwel bijna de hele familie v.D. een rondje gefietst van om en nabij de 40 km. Het organiseren van zo'n fietstochtje doen we om de beurt. Dit jaar hadden Ewout en Wiets uit Eindhoven een tochtje ten noord-oosten van de lichtstad uitgezet, door hun zelf heel treffend de "Tour de Brabant" genoemd.

Zo rond halftwaalf verscheen de één na de andere pedaalridder op het terras van het 't Boshuys aan de Sonseweg in Best, de afgesproken startplaats. De meesten hadden er al een aardig tochtje opzitten, met auto of trein weliswaar maar toch. Na het landelijk overbekende begroetingsritueel van kusje hier en kusje daar, moest er daarom wel eerst koffie worden gedronken. En voor een aantal notoire lekkerbekken onder ons was dat natuurlijk niet genoeg, appelgebak moest er komen! Maar op een gegeven ogenblik was iedereen dan toch zover dat we konden vertrekken.

In grote lijnen gezien, ging de "Tour de Brabant" vanaf onze startplaats richting Son en Breugel, Lieshout, Gerwen, Nuenen, Nederwetten en via Son terug naar onze startplaats. Onze eerste pitstop was Nuenen, op het terras van restaurant 'Comigo' recht tegenover het standbeeld van Vincent van Gogh, die daar een paar jaar heeft gewoond, hebben we met z'n allen een poosje zitten bijtanken. Verkwikt en verzadigd bestegen we daarna weer het stalen ros, om er vijf minuten later bij graanmolen "De Roosdonck" in Nuenen met dezelfde gang weer vanaf te komen. We mochten de molen van binnen en van buiten bekijken, het was open dag. De molen, die zelfs voorkomt op een paar prenten van Vincent van Gogh, is gebouwd in 1884 en gerestaureerd in 1972 en 1984. Het is een windkorenmolen, een z.g. bovenkruier.



Toen we al het moois daar wel zo'n beetje hadden gezien, ging de hele club even later weer vrolijk keuvelend op de pedalen. Op naar de volgende pitstop in Son. Relax en ontspannen peddelde het hele peloton achter de boomlange leider en kopman aan door het prachtige Brabantse coulissenlandschap pur sang! Soms moesten we even een klein stukje langs een wat drukkere weg fietsen, maar meestal ging het over landelijke boerenweggetjes, dat overigens vaak ook goed te ruiken was.

In Son hebben we nog even op het zonnige terras van cafe restaurant 'de Zwaan' van ons aperitief kunnen genieten, maar al vrij snel werd het toch te kil en zijn we maar naar binnen gegaan. Daar zaten we even later met z'n allen aan een lange tafel die ze daar voor ons hadden gereserveerd. Het eten was voortreffelijk, de sfeer was goed en we kregen natuurlijk ook weer een toespraakje en het bekende fietsvaantje van Ad, onze padre familias. Het was deze keer een oranjekleurig vaantje, een kleur die we nog niet in onze verzameling hadden. Voor Thijs en Mink, de jongste deelnemers van resp. 11 en 7 jaar oud, was het de eerste, apetrots waren ze op hun vaantje! De laatste 3 km naar onze startplaats en de auto's hebben we na het eten nog net voor het donker kunnen afleggen.

De "Tour de Brabant" zat erop, jammer maar het was niet anders. Het was weer prachtig allemaal, Ewout en Wiets bedankt!

1 opmerking:

Christa zei

klinkt ook als een mooie en gezellige dag!