maandag, januari 12, 2009

l'amour!



Onlangs zag ik op tv een herhaling van 'Bye'. De film die Ed van der Elsken (1925-1990), nadat hij te horen had gekregen dat hij ongeneeslijk ziek was, van zichzelf gemaakt heeft in 1990. Zonder enige vorm van terughoudendheid laat hij zijn aftakeling, verdriet en wanhoop zien tot een paar maanden voor zijn dood. Bizar en indrukwekkend!

In eerste instantie heb ik van der Elsken leren kennen door zijn camerawerk bij de VPRO televisie in de jaren zeventig. En later door zijn exposities en prachtige foto boeken. Het werk van deze Amsterdamse "enfant terrible" associeerde ik vaak met branie, voyarisme en vrijheid, maar ook en vooral met liefde en gevoel voor de medemens. Een treffend voorbeeld van deze kwalificaties, een liefdespaar op een kade aan de Seine in Parijs, hangt al decennia bij ons aan de muur.

Maar ook in L'Amour! het prachtige fotoboek van Ed van der Elsken, ooit een keer aangeschaft tijdens een bezoek aan de Kunsthal in Rotterdam, komen deze kwalificaties goed uit de verf. Liefde en erotiek gevangen in zwart-wit beelden, poëtisch en humoristisch zoals hij dat kon als geen ander.
Het is het eerste fotoboek van Ed van der Elsken dat na zijn dood is uitgegeven. De liefdesfoto's uit zijn nalatenschap, gesorteerd en samengesteld door zijn weduwe Anneke en vormgever Anthon Beeke, dateren uit zijn Parijse periode, begin jaren vijftig.
Ik zie L'Amour eigenlijk een beetje als een vervolg op zijn eerste fotoboek 'Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés' uit 1956, waarmee hij destijds doorbrak in zijn fotografiecarriére.

1 opmerking:

Anoniem zei

Fam staan er gekleurd op is dat bewust? Joke.