vrijdag, januari 09, 2009

dezeenaarharderwijk



In het St. Jansdal ziekenhuis kun je sinds j.l. dinsdag vanaf je ziekbed 24 uur per dag op tv naar live-beelden van de zee kijken. "De Zee naar Harderwijk" dat een jaar lang gaat duren, is een project van de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR). Het is bedacht door de duitse kunstenaar en graficus Luna Maurer (36), die in 2005 een soortgelijk project vanaf het dak van 'De Balie' heeft gedaan in Amsterdam, maar dan van de lucht boven het Museumplein.

Deze keer worden om de 5 minuten beeld- en geluidsopnames van de zee gemaakt. De vaste camera op het dak van het centrale bedieningsgebouw van de Oosterscheldekering in Vrouwenpolder, is in noord-noord-westelijke richting gepositioneerd. Totaal 288 opnames per etmaal van een stukje zee dat continu in beweging is, licht en donker, dan is het weer eb, dan is het weer vloed en soms komt er een schip voorbij.

Spectaculair is het allemaal niet wat je ziet. De nuances zijn vrij subtiel, toch boeit het mij. Kijken en luisteren naar de zee, ruim honderd kilometer verder op of daar omtrent. Juist omdat er ogenschijnlijk zo weinig gebeurd, kan ik mij alleszins voorstellen dat de beelden en geluiden een rustgevende uitwerking hebben. Dat ze het eigen leed van de patiënt een beetje relativeren. Het ritme van de dag in het ziekenhuis, het ritme van de zeebeweging, een proces van tijdbeleving, berusting en éénwording.

Ik heb een poosje zitten googelen, maar die Luna Maurer doet fascinerende dingen. Daar zullen we vast nog meer van te zien krijgen. Met haar werk maakt ze processen zichtbaar.

Geen opmerkingen: