zondag, januari 18, 2009

schilderkunst



Caspar David Friedrich en het Duitse romantische landschap. Een bijzondere finale voor de Hermitage aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam. Veel werken van de schilder (1774-1840) uit de collectie van de Hermitage in St. Petersburg zijn voor deze gelegenheid uitgeleend. Door gastconservator prof. dr. Henk van Os samengesteld in nauwe samenwerking met de conservator van de Hermitage in Sint Petersburg. Omgeven door tijdgenoten, voorgangers en navolgers als Hackert, von Kugelgen en Koch staan de schilderijen van Friedrich in de tentoonstelling centraal.

Hermitage Amsterdam - Museum Hilversum
Romantiek , realisme en impressionisme.



Voorlopig was dit weekend de laatste mogelijkheid voor een bezoek aan de Hermitage in Amsterdam. Ze gaan het museum aan de Nieuwe Herengracht grondig verbouwen en uitbreiden. In juni gaan de deuren van de dependance van het Staatsmuseum in Sint-Petersburg weer open voor het publiek. Met een oppervlak van ongeveer 13.700 m2 zal het dan tot de grotere musea behoren in Amsterdam.

In het Hilversumse museum hebben we vervolgens de expositie 'De boer op; erfgooiers hoeders van het landschap' bezocht. Het Gooise landschap, in uiteenlopende stijlen als realisme, pointillisme en impressionisme een eeuw geleden al prachtig in beeld gebracht door schilders als Anton Mauve, Ferdinand Hart Nibbrig en Leo Gestel.
Het typische Gooise landschap is grotendeels intact gebleven dankzij de inspanningen van de erfgooiers: boeren die in een lange traditie stonden en onderling afspraken maakten over het gebruik, beheer en behoud van gemeenschappelijk gelegen gronden. Lange tijd wisten de erfgooiers hun gebruiksrechten op die gronden te behouden. Nu wordt het gebied beheerd door het Goois Natuurreservaat en nog enkele boeren.

De expositie bestaat uit een combinatie van beeldende kunst, cartografie, film en fotografie. De combinatie van de bijeen gebrachte zaken zorgt voor een bijzondere kijk in het verleden, het heden en de toekomst van het Gooise landschap.

Geen opmerkingen: