maandag, augustus 11, 2008

John Bévort



De Nederlandse kunstschilder John Bévort (Utrecht 1917-1996 Schoorl) is vooral bekend geworden om zijn met het paletmes geschilderde naturalistische landschappen, strand- en zeegezichten en jachttaferelen. Ook maakte hij naam door o.a. exposities in Europa en de Verenigde Staten, en door uitgave van reprodukties van zijn werk. Hij woonde sinds 1960 in Schoorl, daar aan de voet van de Noord-Hollandse duinen werkte hij tot aan zijn dood toe met een spartaanse discipline, die voor veel van zijn generatiegenoten zo kenmerkend is. Hij stond daarom bekend als "de Schoorlse schilder". Maar ook reisde hij ondanks zijn gevorderde leeftijd nog regelmatig naar de grote steden in Europa, waarbij hij een voorliefde had voor Parijs.

John Bévort heeft zijn opleiding gevolgd aan de Academie Artibus Utrecht waar hij les kreeg van twee van 's lands meest prominente leermeesters destijds t.w. Chris Agterberg en G. Nijenhuis. John Bévort was lid van de International Organization of Free Art en leermeester van bekende schilders als Gerard Emens en Peter Brouwer.

Wat Bévort met het paletmes kon was heel bijzonder. Met rake streken wist hij op het doek, hoe direct ook opgebracht, een geheimzinnige maar eigentijdse romantiek te creëren. Als toeschouwer wordt je tot stellingname gedwongen, en tot onderzoek van je eigen emoties. Het zijn bijzonder karakteristieke schilderijen die hij gemaakt heeft, de taferelen die hij op het doek heeft weten te creëren, dringen zich als het ware met een haast dwingende kracht aan je op.

Een bijkomstigheid is, dat door de paletmestechniek de verf aardig dik op het doek is opgebracht. De voorstellingen "Parijs" en "Loosdrechtse Plassen", waar ik elke dag wel even een moment bij stil sta, ervaar ik daarom haast ook nog eens als een tastbare belevenis.

4 opmerkingen:

rita harmsen zei

ik heb met plezier naar de schilderijen van Bevort gekeken. prachtige techniek en hele mooie kleuren. in het echt nog mooier. we hebben thuis een schilderij met ruwe duinen. het moet nodig schoongemaakt. kan iemand mij raden waar je zoiets veilig laat doen?
ook ben ik erg benieuwd of er schilderijen te koop zijn en wat een schilderij moet opbrengen.
wie kan mij adviseren?
hartelijk dank
rita harmsen

Unknown zei

Google op de naam c
Van 150 tot 850 euro

Unknown zei

Google op de naam c
Van 150 tot 850 euro

Anoniem zei

Afhankelijk van waar je woont, kun je in Best bij Eindhoven naar Gijs Guntllisbergen gaan.
Deze oude en doorknede vakman besteedt de juiste vaktechnische aandacht aan het op te knappen schilderij.