zondag, augustus 27, 2006

De Zak van Zuid-Beveland





De jaarlijkse fietstocht met de van Doggenaars is uitgegroeid tot een traditie. Jammer genoeg fietst niet iedereen van de familie (meer) mee, maar dat is met zo'n grote club natuurlijk niet zo verwonderlijk. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen pa en ma van Doggenaar nog van de partij waren, fietsen we één keer per jaar ergens in het land met z'n allen een tochtje van rond de 40 km, om de dag vervolgens af te sluiten met een etentje in een aardig restaurant. De tocht wordt in de familie bij toerbeurt georganiseerd en meestal gehouden op de eerste zaterdag in september, deze keer dus niet, maar daar was een reden voor al ben ik die nu even kwijt.

Zaterdag 26 augustus dus, ontmoeten we elkaar rond 11.00 uur op het terras van eethuis "de Vierlinden" in Goes. Onze Goesenaren Jos en Marjon hebben de eer gehad editie 2006 te organiseren in hun woonomgeving, ofwel de "De Zak van Zuid-Beveland" genoemd. Een prachtig kleinschalig polderlandschap waar de dorpen onderling verbonden zijn middels kronkelige dijkjes, kreken en welen.
Onder het genot van een kopje koffie met een lekkere Zeeuwse Bolus, een traktatie van Ad want die hadden we volgens hem nog van z'n verjaardag tegoed, praten we eerst eens wat bij. Rond twaalf uur, iedereen heeft iedereen wel zo'n beetje bijgekletst, zoeken we onze fietsen op, we zijn er helemaal klaar voor!
Jos heeft een tocht uitgezet van ca. 35 km dat is dus, zoals eerder gezegd zo'n beetje de standaardafstand voor onze club. Daar hebben we geen van allen problemen mee, bovendien zijn er ook nu weer t.g.v. de rust en de versnaperingen onderweg de bij ons o zo populaire pitsstops gepland.
De deelnemers deze keer zijn Ad en Will, Alie, Joke en ik, Reinie en Frank, Jeannette en Jan, Jan, Inge, Reinier en Iris, Hans, en uiteraard onze organisator Jos. Mede organisator Marjon was helaas verhinderd, maar ze zou er s'avonds tijdens het eten met Renske en Sal wel bij zijn.
De club is wel eens groter geweest, maar het is desalniettemin nog een respectabel groepje. Het weer is een beetje grijs, maar het is gelukkig windstil en droog en dat blijft praktisch de hele dag zo.

In een rustig tempo peddelen we ons parcours, het is een mooi en rustig parcours en we hebben weinig last van auto's. In Kwadendamme bezoeken we vlindertuin "De Berkenhof" alwaar we ook maar weer wat nuttigen. Aanvankelijk tot ons aller genoegen, bood Ad aan ook nu weer de rekening te betalen, maar toen vervolgens de meesten meer dan één consumptie namen begon hij een beetje te sputteren, zo had hij het nou ook weer niet helemaal bedoeld. We hebben onze handen toen maar over het hart gestreken, en de rekening sam sam gedaan, voor een goede sfeer moet je toch ook maar wat over hebben vonden we allemaal.
Tegen vijf uur zijn we terug op "de Vierlinden" en monteren we onze fietsen gelijk maar weer op of aan de auto's, dan hebben we dat alvast gehad. En dan is het weer tijd voor een versnapering op het terras, waar even later Marjon, Renske en Sal ons ook gezelschap komen houden. Even over zes gaan we naar binnen, het is buiten nu wel wat te fris geworden.
Binnen, zittend aan één lange tafel, gaan we met z'n allen lekker door. Het eten is eenvoudig maar goed en het gaat er allemaal best in.
Tijdens het eten krijgen we ons jaarlijkse fietsvaantje uitgereikt van Ad, deze keer een groene. En natuurlijk laat ons speechfenomeen Jan weer van zich horen. Ook bieden Reinie en Frank aan de fietstocht volgend jaar te organiseren. Dat zal dan waarschijnlijk wel fietsen in de buurt van Veenendaal worden, maar dat zullen we t.z.t. ongetwijfeld te horen krijgen. Het is allemaal weer heel gezellig, maar na het ijstoetje zo rond half tien, nemen we dan toch maar afscheid van elkaar.
Nog even betalen allemaal en dan is het ineens ook afgelopen. Nog een paar uurtjes niet te hard rijden met die fietsen op het dak, en dan lekker naar bed.

1 opmerking:

Anoniem zei

leuk om tijdens m,n reis door je "stukjes" nu nog te lezen dat jullie toen genoten hebben van ons "zuud bevelanse" landje!
gr. Marjon