dinsdag, augustus 15, 2006

muziek in Amsterdam



Maandagavond, "Musica Antiqua Köln" in het Concertgebouw met Mozart, Bach, Jommelli en Joke, Ad en Will.
Rond vijf uur waren we in A'dam, voordat we gaan eten eerst maar eens even naar de kroeg. Eén van de gezelligste muziekvrije kroegen die ik ken in A'dam, is cafe Welling aan de Jan Willem Brouwerstraat, pal achter het concertgebouw. Ook nu weer was het even heerlijk toeven. In eetcafe Lusthof, ook al zo'n bekend en geroemd adres aan de van Baerlestraat, hebben we vervolgens een heerlijke maaltijd genoten.

Rond acht uur zaten we in het concertgebouw. Het betreden alleen al van deze muziektempel, vind ik steeds weer opnieuw een belevenis. Als je dan ook nog naar mooie muziek kan luisteren, kan de avond al helemaal niet meer stuk.

Het neoclassicistische concertgebouw (Weens classicisme) is een ontwerp van architect Adolf Leonard (Dolf) van Gendt, en is destijds in het drassig weidegebied net buiten de gemeentegrens van A'dam gebouwd.
De oplevering was in 1886, maar door strubbelingen met de gemeente Nieuwer-Amstel over o.a. het dempen van een slootje, de bestrating van de toegangswegen en de levering van straatverlichting, kon het pas in 1888 feestelijk worden ingewijd.

Tussen 1985 en 1988, 100 jaar later dus, is het gebouw grondig gerenoveerd en is de nieuwe zijvleugel, naar ontwerp van architect Pi de Bruijn (ook bekend van het nieuwe 2e kamer gebouw in Den Haag) aangebouwd. Door verzakking van de fundering met als gevolg ernstige scheurvorming in het gebouw, moest het één en ander structureel worden aangepakt. Omdat het concertgebouw wereldberoemd is om zijn ongeëvenaarde akoestiek, moest de renovatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid worden uitgevoerd.
Zelfs de nieuw aan te brengen verf en sauslagen in de grote zaal, werden nog onder de loupe genomen. Want stel je eens voor, dat door alle nieuw aangebrachte voorzieningen en materialen, de veel geroemde akoestiek in de grote zaal zou zijn aangetast. De ramp zou niet te overzien zijn geweest!
Tijdens de renovatiewerkzaamheden ben ik in de gelegenheid gesteld, het gebouw van onder tot boven door te snuffelen. Ik ben onder het gebouw in de funderingsruimte geweest, maar ook boven o.a. het plafond van de grote zaal, door het gat bij een kroonluchter kijk je dan in een indrukwekkende diepte. Vorig jaar heb ik voor de omroep (AVRO) nog een ontwerp gemaakt voor een opnamestudio in het gebouw, maar die is tot nu toe jammer genoeg nog niet verwezenlijkt.

Maar goed nu even genoeg over het gebouw. Maandagavond dus zaten we met z'n vieren naar muziek te luisteren, die door "Musica Antiqua Köln" ten gehore werd gebracht.
De sfeer was goed, alhoewel ik de zaal wel eens voller heb gezien, en de muziek was goed, we werden er vrolijk van. De afsluiter van de avond was echt lachen "Gallimathias musicum, KV 32" (muzikale wartaal) een potpourri die tijdens Mozart's verblijf in Den Haag omstreeks 1766 naar men zegt, met behulp van z'n vader (Mozart was toen 10 jaar oud) is ontstaan. Na afloop hebben we in de eerder genoemde zijvleugel nog iets gedronken, en toen zat het er weer op. Rond half twaalf waren we weer thuis in H'wijk.

1 opmerking:

Christa zei

en toen je thuis kwam was teun weg.