zondag, maart 13, 2022

Een etentje in Putten.

Tijdens een etentje onlangs in het aloude restaurant 'De Heerdt' naast de Oude Kerk in Putten, ging het gesprek een tijdje over de toestand in Oekraïne. Hoe kan het ook anders, de ellende, de machteloosheid en de geopolitieke dreun die daar momenteel wordt uitgedeeld houdt ons de laatste tijd behoorlijk bezig. Dat in feite één man in staat is dit allemaal te veroorzaken is toch haast niet te geloven!

Toen op een gegeven moment dergelijke voorbeelden uit de geschiedenis ter sprake kwamen, passeerde Hitler uiteraard ook even de revue. En ineens realiseerden we ons dat we eigenlijk op een zeer beladen plek zaten te eten. Of een schuldige plek, zoals kunstenaar Armando (1929-2018) een plek placht te noemen dat getuige is geweest van een groot menselijk drama. Op 2 oktober 1944 werden immers als vergeldingsactie op een aanslag van het verzet op enkele Duitse officieren nabij kasteel Oldenaller, vanaf hier bijna alle mannen uit Putten door de Duitse bezetters weggevoerd, 601 in totaal, waarvan er 553 nimmer terug kwamen! 

Voorts werden de meeste huizen en gebouwen in Putten door de bezetters in brand gestoken, waaronder ook het (herbouwde)pand waarin we nu in alle vrijheid genoeglijk zaten te eten!

Geen opmerkingen: