woensdag, september 22, 2021

Over betrekkelijkheid.

Dat de kerken in de jaren zestig aan het leeglopen waren, wisten we natuurlijk al een tijdje. Zelf waren we immers als architecten met ons bureau al enige jaren gevestigd in de Elleboogkerk, een leeggelopen Godshuis uit het begin van de 18de eeuw in het centrum van Amersfoort. Het wonderlijke was echter, dat ondanks de trent van voortschrijdende secularisering, ons bureau redelijk wat ontwerpopdrachten had voor de bouw van nieuwe kerken. Om er maar enkele te noemen: de Klaaskerk in Venlo, de Andrieskerk in Leersum, de kerk van St. Jan in Eindhoven, de Salvatorkerk in Amsterdam en de kerk van 'Het Woord Gods' in Swalmen. 

Mede gezien de seculariserende samenleving, was één van de uitgangspunten in het ontwerp van de kerk van 'Het Woord Gods' in Swalmen, om deze volledig publiek en multi-functioneel te laten zijn. Dat is na vele discussies redelijk gelukt, saillant detail: dwars door het kerkgebouw, die midden in een woonwijk en nabij een winkelcentrum was gesitueerd, liep zelfs een doorgaand trottoir. Het heeft allemaal niet mogen baten, de leegloop was niet te stuiten. In 2008, toch nog 40 jaar na de oplevering, is de kerk van 'Het Woord Gods' in Swalmen gesloopt!

Het kan verkeren, een jaar eerder was de Elleboogkerk, waar alle soms enigszins verhitte discussies over een nieuwe visie en aanpak van het kerkontwerp hebben plaats gevonden, ook al in vlammen opgegaan. (Zie in mijn blogarchief stukje 'Elleboogkerk' van 23/10'07). En daarbij constateer ik ook nog, dat enkele hoofdrolspelers in het ontwerpproces allang niet meer onder ons zijn. Over betrekkelijkheid gesproken!

Geen opmerkingen: