zaterdag, september 04, 2021

nachtelijke klapgijp op zee

Sinds 2016 is op de oude Marinewerf in hartje Amsterdam Brouwerij Homeland actief met het brouwen van exclusieve biertjes. Neem bijvoorbeeld de 'Klapgijp', een Barrel Aged (10.5%). Hoe langer de reis, hoe rijper het bier. De rijke lading van Bourbon vaten en onze Russian Imperial Stout leveren een ‘barrel aged’ huwelijk waar we de loper voor uitleggen. Sterk, vol en zacht tegelijk. Bier waar leeftijd het lekkerste vat op heeft! Een kratje voor € 77,49. 

Van 'Klapgijp' bier had ik nog nooit gehoord, maar als zeiler weet ik, zeker na die ultieme klapgijp op de Noordzee, maar al tegoed wat een klapgijp is. Het is middernacht, we hebben met z'n tweetjes net de wacht overgenomen. Het waait hard en de golven zijn enorm, een zware zeegang. We surfen met de 'Swing' voor de wind, zeer geconcentreerd sturend door berg en dal, de één na de andere golf op en af. Onze positie is om en nabij 59º34'N en 0º41'W, ca. 40 mijl ten zuiden van Lerwick op de Shetland's als het gebeurd. Een stuurfout, je moet op die golven constant anticiperen, en een bij nader inzien slordig bevestigde bulletalie waren de oorzaak, dat het grootzeil met daverend geweld van bakboord naar stuurboord werd geslingerd en we in die grote golven onder een helling van niveau kwamen te liggen. Gelukkig zwiepte de giek over ons hoofd heen, de gevolgen waren anders niet te overzien geweest! 

Door als de bliksem de motor te starten en de genua en het grootzeil te verkleinen kwamen we gelukkig weer vrij snel uit de penibele situatie. Met materiaalschade (kromme giek en beschadigd grootzeil) kwamen we er nog redelijk goed vanaf, maar het had met zo'n klapgijp heel wat beroerder kunnen aflopen.

Geen opmerkingen: