woensdag, juli 28, 2021

spiegeltje spiegeltje aan de wand

In de tentoonstelling Mirror|Mirror. Reflect Yourself! in Kunsthal KAdE in Amersfoort, wordt de spiegel vanuit vele invalshoeken belicht. Een interessante caleidoscopische, breed uitwaaierende expositie. Met (zelf)reflectie en het fenomeen spiegel worden we praktisch dagelijks geconfronteerd. M.b.v. kunsthistorische, verhalende en wetenschappelijke invalshoeken werden we als bezoekers uitgenodigd dit te onderzoeken. 

Natuurlijk, zou je haast kunnen zeggen, kwamen we in de Kunsthal ook Narcissus uit de Griekse mythologie tegen, geschilderd als Plankboy door de Amerikaanse kunstenaar Sean Landers (1962).  

Narcissus was zo knap dat iedereen verliefd op hem werd. Toen hij op een dag zijn eigen spiegelbeeld zag in een plas water vond hij de ultieme onbeantwoorde liefde; hij werd smoorverliefd op zichzelf. Hij kwijnde wanhopig weg bij het water tot hij uiteindelijk stierf en zijn lichaam veranderde in de bloem die sindsdien ook zijn naam zou dragen.

Mirror|Mirror. Reflect Yourself! een leuke tentoonstelling.

Anekdote: Lang geleden, om precies te zijn op 18 juni 2007 heb ik op mijn blog een stukje over 'Spiegelkijken' geschreven, met daarbij onderstaande carnavalskraker 'Spiegeltje Spiegeltje' van de controversiĆ«le Belg Jeff Hoeyberghs (1961), van beroep plastisch chirurg en televisiepersoonlijkheid. 

 

Geen opmerkingen: