zondag, juli 12, 2020

'Vermoorde Kunst' doet leven


Gerookte makrelen, een boeren familie op de Veluwe, een gezicht op het meer van Genève, het Kurhaus in Scheveningen, een zelfportret van de kunstenaar. Zomaar een greep uit de tentoongestelde schilderijen van joodse kunstenaars in de expositie 'Vermoorde Kunst' in het Noord Veluws Museum in Nunspeet en Museum Sjoel in Elburg.
Het zijn geen afspiegelingen van een bepaalde kunststroming, het gaat bij wijze van spreken van realisme en impressionisme tot expressionistisch modernisme. En ze gaan ook zelden of nooit over joodse thema's. Het enige wat de kunstenaars in deze tentoonstelling gemeen hebben, is dat ze kunstenaar en joods waren, en dat ze in de 2e wereldoorlog zijn vermoord in Auschwitz, Theresienstadt, Bergen-Belsen, Sobibor, of onderweg naar één van deze bestemmingen.
De tentoonstelling, die gemaakt is in het kader van de herdenking van 75 jaar vrijheid, laat werk van in totaal 26 kunstenaars zien, 24 in Nunspeet en 2 in Elburg. Een indrukwekkende expositie waar we stil van werden!

Geen opmerkingen: