vrijdag, juli 10, 2020
een mooi & innovatief project
Een jaar of zes geleden al hebben de bestuurders van de Afsluitdijk opdracht gegeven voor de realisatie van de z.g. vismigratierivier, zie o.a. mijn stukje 'rivier in Afsluitdijk' van 10 december 2014. Inmiddels zijn ze nabij de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand met de aanleg van dit prachtige en innovatieve project begonnen. De oplevering zal naar verwachting in 2023 plaats vinden.
De Vismigratierivier gaat de Waddenzee en het IJsselmeer weer 24/7 met elkaar verbinden. Door een 'open' verbinding tussen de zoute Waddenzee en het zoete IJsselmeer kunnen verschillende soorten trekvissen hun paai- en leefgebieden weer bereiken. De Vismigratierivier is dan ook niet zomaar een 'gat' in de dijk. De vijf belangrijkste kenmerken, aldus een update onlangs van de Waddenvereniging zijn:
1. Lengte
De Vismigratierivier heeft een lengte van ongeveer drie kilometer. Door deze lengte kunnen vissen geleidelijk wennen aan de overgang van zout naar zoet water en bootst daarmee de natuurlijke situatie het beste na. Dit gebeurt zonder dat er zout water uit de Waddenzee het IJsselmeer instroomt.
2. Vorm
Mede door het slingerende karakter van de Vismigratierivier ontstaat er een verschil in stroomsnelheden. Door het verschil in stroomsnelheden krijgen ook zwakke zwemmers de kans om van de Waddenzee naar het IJsselmeer te trekken. Niet alle vissen zijn sterk genoeg om tegen de stroming op te kunnen zwemmen. Deze vissen kunnen zich laten meevoeren met de vloedstroom. Ook is er voldoende ruimte voor de vissen om te kunnen schuilen, eten en rusten.
3. Getijdenwerking
De Vismigratierivier is zoals eerder gezegd niet zomaar een ‘gat’ in de dijk. Dankzij het specifieke ontwerp krijgt het water de ruimte om natuurlijk in en uit de rivier te stromen. Dit geeft ook getijdenmigranten (dit zijn vissen die afhankelijk zijn het getij om te migreren) de kans om de Afsluitdijk te passeren.
4. Lokstroom
Via de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand wordt zoet water uit het IJsselmeer op de Waddenzee gespuid. Dat spuien gebeurt bij eb, dan staat het water in de Waddenzee lager dan in het IJsselmeer. Vissen ‘ruiken’ dit zoete water van grote afstand en komen er op af. De zoete lokstroom ‘lokt’ de vis naar de spuikom. De ingang van de Vismigratierivier sluit aan op deze spuikom.
5. Locatie
Daarnaast sluit de Vismigratierivier aan op de grote geulen in Waddenzee die uitkomen bij Kornwerderzand.
Kan mij nu al verheugen om straks een bezoek te brengen aan de Vismigratierivier. Het is straks zelfs mogelijk om langs het water te wandelen dwars door de Afsluitdijk. Daarnaast wordt een Beleefcentrum ingericht met informatie over de vele verhalen van de Afsluitdijk, waaronder de vismigratie.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten