woensdag, januari 22, 2020

Exposities in de Donkerstraat


Het stadswandelingetje in Harderwijk afgelopen zondagmiddag deed ons uiteindelijk in het fraaie, in de Donkerstraat gevestigde stadsmuseum verzeild raken. We hebben daar twee, voor ons nieuwe exposities bekeken, en wel 'De stad in potlood', tekeningen van Oud-Harderwijk van Gerard Bakker, en een prachtige fotoserie van Monique Eller genaamd 'Me. 10 jaar Monique Eller'.

In de expositie 'De stad in potlood' zagen we in de Smeepoortzaal aardige tekeningen van het Harderwijk van weleer. Stuk voor stuk getekend door de geboren en getogen Harderwijker Gerard Bakker m.b.v. van oude zwart-wit foto’s en ansichtkaarten uit de periode 1880-1970. Frappant vonden wij dat je als hedendaagse toeschouwer op diverse tekeningen nog een amper herkenbaar Harderwijk zag, terwijl het op anderen juist leek of de tijd heeft stilgestaan. Harderwijk, voortdurend in verandering, heeft vele gezichten!

In de expositie 'Me. 10 jaar Monique Eller' hebben we van de in 2009 aan de Fotoacademie in Amsterdam afgestudeerde fotograaf Monique Eller hoogtepunten uit haar oeuvre gezien. Prachtige geënsceneerde en symbolische beelden, een ode aan de diversiteit en de individualiteit. Ik las dat ze de diverse modellen letterlijk van de straat plukt, ze zijn voor haar het bewijs dat ieder mens een verhaal met zich meedraagt.
Een bijzondere expositie.

Geen opmerkingen: