donderdag, augustus 23, 2018

kijken naar een vliegtuigwrak


Vanmorgen zaten we even op een bankje aan het Zeepad over het Wolderwijd uit te kijken. Altijd weer mooi! Op de voorgrond, een metertje of dertig uit de oever schat ik, het in cortenstaal uitgevoerde monument ter nagedachtenis van bij Harderwijk omgekomen geallieerde vliegers tijdens de tweede wereldoorlog. Het circa vier meter hoge monument beeldt ongetwijfeld een vliegtuig uit dat in het water is gestort.
De plaatsing op 18 april 2012.
Het monument, een ontwerp van Arend Kleinpaste (Ede 1955), dat in april 2012 met behulp van een transporthelikopter van Defensie is geplaatst, trekt altijd weer mijn aandacht, hoe vaak ik ook over het Zeepad wandel of fiets. Als vormgever heb ik het ontwerp van Kleinpaste van meet af aan knullig gevonden. Niks ten nadele van het initiatief hier een monument te plaatsen, integendeel. Maar het is voor mij één van de twee, of je maakt een ontwerp dat op een vliegtuig lijkt, maar dan goed, of je maakt een geabstraheerd symbool. Dit is geen van beide! Tot zover over vormgeving, de nagedachtenis van de 117 omgekomen bemanningsleden van geallieerde vliegtuigen die hier werden neergehaald door Duits afweergeschut dat bij Harderwijk was geplaatst, is er door deze beschouwing uiteraard niet minder om.

2 opmerkingen:

joke van Doggenaar zei

We hebben er lekker even zitten genieten van het uitzicht.

Historie Onno A. Hoekstra zei

Dag Evert,

Ja, geen mooi werk, maar voor een leek vaak genoeg.

Met onze amateurclub scheepsarcheologie club in Nijkerk, hebben wij in de nieuwe polder, ook heel wat vliegtuigwrakken gevonden.

De meesten waren neer geschoten door de nachtjagers van de vliegbasis "Het Wespennest" Leeuwarden, geleid door het radarstation"IJsbeer" in Sondel. (Gaasterland)

Als jullie hier weer een keer komen kan ik daar veel over vertellen.

Tot ziens,
Onno