zondag, augustus 19, 2018

Over geschiedenis gesproken.


De ondergang van het Romeinse Rijk is een proces van eeuwen geweest. Volgens Bartjens is het niet zo eenvoudig te zeggen waar het destijds allemaal aan te danken is geweest, maar factoren als decadentie, corruptie en belastingontduiking van de Romeinse elite worden steevast genoemd. Het gevolg was uiteindelijk een instortende infrastructuur, aquaducten, bruggen en wegen raakten in verval met alle gevolgen van dien.

Hier moest ik aan denken toen ik gisteren in de Volkskrant een vrij recente staat van instortende infrastructuur in Italië onder ogen kreeg, met als tragische klap op de vuurpijl de instorting van de Morandi-brug j.l. 14 augustus in Genua. In de zoektocht naar de schuldvraag wijst iedereen naar elkaar. De huidige populistische regering bestaande uit de anti-migratiepartij Lega en protestpartij Vijfsterrenbeweging trekken fel van leer tegen snelwegbeheerder Autostrada en de vorige regering(en). Maar volgens de oppositie zijn juist de huidige regeringspartijen verantwoordelijk voor de ramp. Trouwens Matteo Salvini (Lega), de huidige minister van Binnenlandse Zaken insinueerde zelfs dat Italië door Europa wordt belet om te investeren in veilige wegen. Een gotspe van de bovenste plank lijkt mij.

Alhoewel er was ooit een klein Gallisch dorpje in het westen van Europa dat door zijn moedige weerstand tegen de Romeinse bezetter vast een rol heeft gespeeld in de teloorgang van het Romeinse Rijk. Mogelijk heeft minister Salvini teveel strips van Asterix en Obelix gelezen en stond hem met zijn absurde insinuatie wederom een dergelijk rampscenario voor ogen. Maar even serieus, de vraag blijft natuurlijk wel hoe en waaraan Italië de vele miljarden euro's die ze van de Europese Unie heeft gekregen (en nog krijgen) heeft besteed. Gezien de staat van instortende infrastructuur in Italië kennelijk niet aan een veilig wegennet of een mogelijk investeringsplan daartoe.

Geen opmerkingen: