woensdag, juni 13, 2018

voor research en ontwikkeling


Mensen die diabetes type 1 hebben moeten zichzelf met een spuit insuline toedienen om hun bloedsuiker onder controle te houden. Bij de meeste mensen met diabetes type 1, in Nederland ruim 100.000, werkt dat goed. Echter in een aantal gevallen werkt deze manier van insuline toedienen niet of nauwelijks. Zeventig mensen las ik, zijn derhalve afhankelijk van een z.g. geïmplanteerde insulinepomp die de insuline direct in de bloedbaan brengt. Een goede en beproefde oplossing voor deze mensen is gebleken, het alternatief is een haast permanente ziekenhuisopname.

Maar nu stopt Medtronic, de huidige fabrikant van de inwendige pomp, medio 2019 met de productie, terwijl er nog geen geschikt alternatief is.
Onder druk van Diabetesvereniging Nederland, die juridische stappen overwoog tegen Medtronic, heeft de fabrikant medewerking belooft middels beschikbaar stellen van technologie e.d. aan het Nederlandse bedrijf IPaDic, dat werkt aan de ontwikkeling van de z.g. DiaLin insulinepomp, die kleiner, lichter en vooral betrouwbaarder moet worden. Voor de ontwikkeling van de nieuwe inwendige pomp is op korte termijn veel geld nodig!

Op initiatief van de 34 jarige Sytske Oosthoek, zelf diabetes 1 patient en afhankelijk van een ge├»mplanteerde insulinepomp, is daartoe in Blaricum begin 2018 de Stichting Sytske Foundation opgericht, die zich tot doel heeft gesteld om een half miljoen euro op te halen voor ontwikkeling en verbetering van de inwendige insulinepomp. Middels donaties en allerlei evenementen en ludieke acties wordt het doelbedrag hopelijk tijdig bij elkaar gebracht. De totaalstand is op de dag van vandaag €. 330.103,-, 66% van het doelbedrag is dus al binnen. Het gaat goed tot nu toe hoorde ik gisteravond ook zeggen, toen we voor een bijdrage aan de Sytske Foundation met een grote groep mensen meededen aan een genoeglijk fietstochtje in het mooie Speulderbos. Een leuk initiatief, wat de opbrengst is geweest weet ik niet, maar alle beetjes helpen!

Geen opmerkingen: