zaterdag, juni 30, 2018
Fietstocht over boerendreven
Kasteel het Nijenhuis, de prachtig bewaard gebleven havezate en tevens één van de locaties van Museum de Fundatie uit Zwolle, hebben we menigmaal bezocht. Altijd weer opnieuw de moeite waard, de fraaie ambiance van het kasteel te midden van een al even fraaie beeldentuin, geeft elke vorm van kunst die daar wordt geëxposeerd a.h.w. een meerwaarde mee. Onlangs waren we daar weer, maar nu niet om naar binnen te gaan, maar om de wijde omgeving rond Kasteel het Nijenhuis eens een keer op de fiets te verkennen. Dat mooie, karakteristieke Sallandse landschap met zijn oude boerderijen en landhuizen, zijn eeuwenoude eiken tussen de weilanden en zijn verstilde waterlopen.
Fietsend over een smal pad langs een rimpeloze Soestwetering, een belangrijke watergang in Salland, vroeg ik mij even af wat zich daar onder dat verstilde wateroppervlak allemaal zou afspelen, wat zwemt er allemaal rond en hoe diep zou het zijn? Het is in ieder geval een watergang met een zeer lange geschiedenis. Ik heb ergens gelezen dat de eerste beschrijvingen van de ooit gegraven Soestwetering, die ergens begint aan de voet van de Holterberg in de Sallandse Heuvelrug en via de Stadsgracht, Thorbeckegracht en Zwarte Water uiteindelijk in het Zwarte Meer uitmondt, reeds dateren uit de 13e en 14e eeuw.
En dan die vergezichten daar, prachtig, boerenweggetjes, akkers, weilanden en een enkele boom soms, zover het oog reikt. Maar heel in de verte zag ik soms ook nieuwbouw als een gletsjer het landschap inschuiven! Uitkijken geblazen, voor je er erg in hebt is het karakteristieke landschap hier versnipperd ofwel naar de ratsmodee. De oude boerderijen hier zijn ook prachtig, vaak zie je nog allerlei details uit het verleden. Bijvoorbeeld een gave gevel met siermetselwerk en een mooie sluitsteen of nog een originele deel- of niendeur.
Ergens zagen we in een weiland nabij Heino een groot bloemstuk op een hoge paal staan. Ik las dat het een kunstwerk is van Linda Nieuwstad uit 2014 genaamd 'Bloemstuk De Breedenhorst'. Het is tot stand gekomen naar aanleiding van een Overijssel breed thema t.w. het historisch kleurgebruik in Overijssel. Een lang verhaal over kleurstellingen die een stevig stempel in het Sallandse landschap hebben gezet. Bijvoorbeeld middels de kleuren die zijn gebruikt voor de luiken van de vele pachtboerderijen. Kleuren die ontleend zijn aan de kleurstellingen in het familiewapen van de adellijke eigenaren. Zo, dat weten we dan ook weer. Alvorens huiswaarts te keren, hebben we in Heino op het terras van proeflokaal Buuffie's eerst de inwendige mens nog een beetje versterkt.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten