zondag, november 02, 2014

Bienvenido a casa!


Bienvenido a casa! ofwel Welkom thuis! Dát zeggende mensen van Stichting Esperanza Bolivia tegen de Boliviaanse (wees)kinderen in Uypaca, een klein indianendorpje hoog in het Andesgebergte. Voor hen bouwden ze samen met de gemeenschap van Uypaca het huis van hoop ofwel Casa Esperanza in de plaatselijke taal. Een naam voor een veilige plek voor vandaag en morgen, die de kinderen daar zelf hebben gekozen. Ze krijgen daar aandacht, worden er goed verzorgd en krijgen tijd en ruimte om huiswerk te maken en kind te kunnen zijn. Om het één en ander te kunnen financieren, organiseert Stichting Esperanza Bolivia regelmatig concerten in den lande, waarvan de opbrengst rechtstreeks ten goede komt aan de kinderen uit de Boliviaanse bergen! In het voorjaar hebben we in deze met onze band 'Hodgepodge' ook een steentje bijgedragen, zie mijn stukje 'Het Slenkenhorstconcert, 5 april 2014' in www.hodgepodge-harderwijk.blogspot.nl

Gisteren hebben we in de Ontmoetingskerk in Lelystad weer een concert voor Casa Esperanza bijgewoond. Deze keer trad o.l.v. dirigent Robert Bakker 'The Voice Company' op, waarin een goede vriendin van ons haar steentje bijdraagt in de alt-sectie. Het koor, dat voor deze gelegenheid bestond uit circa 70 zangers en zangeressen, bracht met veel elan een aantal liederen ten gehore, waaronder 'Locus iste' van Anton Bruckner (1824-1896) en enkele delen uit 'The Peacemakers' van Karl Jenkins (1944). Vervolgens kregen we Federico Lande en David Simonacci met piano en viool te horen met Andante Cantabile van Paganini en Un mot a Paganini en Two pieces for Piano van Rossini. Prachtig allemaal, maar daarna was het wel pauze en konden we met een drankje even bijkomen van al het moois.



Het programma na de pauze begon met de Boliviaanse dans Tinkus (ontmoeting) van 'Bolivia Unida Amsterdam', een sociaal-culturele non-profit organisatie uit Amsterdam. Een kleurrijke krachtmeting tussen twee mensen, qua outfit en expressie deed het me nog het meest aan een stel dansende papegaaien denken. Vervolgens kwamen er vier jonge musici op het podium t.w. Iris van Gogh, Roeland de Bruin, Christel Vinke en Renee Vroegop die elkaar al kenden vanaf hun jeugd. Ze speelden op viool en cello prachtige variaties van Mozart tot Jou. Als hekkensluiter kwam de groep 'Bolivia Unida Amsterdam' weer opdraven, nou ja van opdraven kon eigenlijk geen sprake zijn. Want nadat ze waren aangekondigd duurde het tot grote hilariteit in de zaal nog een tijdje voor ze opkwamen. Lachen natuurlijk, een miscommunicatie kan zich zomaar voordoen, maar buiten dat, als je ziet hoe die mensen zich allemaal moeten uitdossen kan je begrijpen dat dat tijd vergt. De dans 'Morenada' die ze uitvoerden is waarschijnlijk geïnspireerd op het lijden van Afrikaanse slaven in de zilvermijnen van Potosi in Bolivia. Er werden in de hal ook nog allerlei schilderijen, aquarellen en kaarten van resp. Ernsten, Nugteren en Lodder te koop aangeboden voor Casa Esperanza, maar daar ben ik persoonlijk eerlijk gezegd niet aan toe gekomen om dat allemaal te bekijken, laat staan op z'n waarde te schatten of te kopen.

Muziek maken en luisteren voor een goed doel, prachtig!

Geen opmerkingen: