zaterdag, november 08, 2014

duurzame batterij!


Prachtig, Plant-e weet elektriciteit te winnen uit flora, las ik in de krant. De eerste LED-lichtjes branden her en der al op deze energiebron. De 31 jarige Marjolein Helder, milieutechnologe en baas van Plant-e is enthousiast, al staat de techniek nog in de kinderschoenen. Zonnepanelen, de grote concurrent, leveren voorlopig nog heel wat meer energie. Maar dat is een beetje appels met peren vergelijken, meent Helder. Zonnepanelen doen maar één ding: stroom leveren. Aan planten heb je veel meer, ze zien er mooi uit, zijn goed voor de biodiversiteit, vangen water op, isoleren je woning en leveren ook stroom als de zon niet schijnt!

Het lijkt Bernard Dam, hoogleraar technische natuurwetenschappen aan de TU Delft, echter sterk dat we voor elektra straks allemaal een plantentuin op het dak zullen hebben. Het gaat er volgens hem om hoeveel energie je per ingestraald zonlicht omzet. Bij zonnepanelen ligt die conversie op ca. 15 procent, bij planten een stuk lager. Als je bedenkt, zegt hij, hoeveel panelen je al nodig hebt om je huis te bedruipen, dan zie ik niet hoe planten dat kunnen overnemen.

Maar zoals gezegd, de techniek staat nog in de kinderschoenen, wat niet is kan nog komen!

Ik zie het voor me, in 'met het hoofd in de wolken' van 2 september 2012 (zie mijn blogarchief), heb ik het over de New Yorkse hangende tuinenfantasie van kunstenaar Jeroen Kooijmans. Een fantasie, zo bleek later toen hij met het Rotterdamse architectenbureau MVRDV in aanraking kwam, zo gek nog niet was. Als zo'n plan ergens ter wereld ooit een keer wordt uitgevoerd, hebben ze gelijk een duurzame elektriciteitscentrale op hoogniveau. En beneden op straatniveau, waar het zonlicht door die hoge wolkenkrabbers sowieso maar met mondjesmaat doordringt, wordt het verminderde daglicht aangevuld middels vele duizenden LED-lichtjes die in de onderzijde als een sterrenhemel zijn verwerkt!

We moeten er tegen die tijd alleen wel uit zijn, dat het blauwe lichtdeel in LED-licht ons geen stofwisselings- en hormoonstoornissen bezorgd! (Zie m'n item in het stukje 'Ledlicht' van 26 september 2012).

Geen opmerkingen: