vrijdag, september 24, 2010

Hylper Haven



Even samen met J. een weekje er tussen uit, lekker zeilen en we zien wel waar we terecht komen. Dat was het plan, maar dat we niet veel verder zouden komen dan Hindeloopen had ik niet gedacht. Ook al is de Hylper Haven één van m'n favoriete bestemmingen, ik had toch graag nog wel even naar de wadden gewild. Maar regen, kou en veel wind hield ons vast in de Hylper Haven, het moet tenslotte wel leuk blijven. En leuk was het, uitslapen, kachel aan, ontbijten, krantje en boeken lezen en kijken naar al die Lemsteraken in de havenkom, die zich opmaakten voor de 'Businessdag' en/of voor de 'Hylper Hurdsilery 2010'. Petje af voor de schippers van die grote aken. Hoe ze met veel wind in die overvolle en relatief kleine havenkom manoeuvreerden met die joekels, de meesten ook nog zonder boegschroef, dwong bij mij althans respect af.

En de 'mossel na cataplana' een Portugees mosselrecept met spekjes en stukjes gorizo in restaurant 'De Drie Harinkjes' was om je vingers bij op te eten!
En in het boekwinkeltje aan de Buren in Hindeloopen (gaat weg), heb ik een boek gekocht over leven en werk van de Amerikaanse kunstschilder Edward Hopper (1882-1967). Een boek vol prachtige foto's en beschrijvingen van zijn werken. Schilderijen die stuk voor stuk een ongrijpbare sfeer van spanning oproepen.



Toen alle Lemsteraken, ik geloof een stuk of vijftig, zich op zaterdagochtend opmaakten om uit te varen, was het in de overvolle havenkom een drukte van belang. Gelukkig was de wind wel wat afgezwakt, maar toch altijd nog variërend tussen de 4 à 5 Bft uit ZW richting. Maar alles verliep perfect en zonder enig probleem. Even later had de hele vloot de zeilen gehesen en ging de 'Hylper Hurdsilery 2010' van start. Een prachtig gezicht met al die volle zeilen!

Na de koffie gingen bij ons op de 'Swing' ook de trossen los. J. ging met G. in de auto mee naar huis, en ik begon met m'n inmiddels gearriveerde zwager en beide broertjes aan het jaarlijkse zeil-mannetjesweekend. Omkijkend toen we wegvoeren, lag de Hylper Haven er voor mijn gevoel stil en verlaten bij. Maar dat zou over een paar uur weer heel anders zijn. Dan komen al die aken van de wedstrijd weer terug in de havenkom, en zullen de bemanningen moe, dorstig en hongerig de tent op de kade induiken voor het aperitief en de lekkere hapjes van top kok Joop Braakhekke.

Geen opmerkingen: