woensdag, september 29, 2010

Het Grote Verhaal



De TwentseWelle is het museum van het menselijk avontuur. Het vertelt het 'Grote Verhaal' vanaf de prehistorie tot heden en de toekomst. Een universeel verhaal met Twente als materiaal. Het museum, dat is ondergebracht in de gerenoveerde en verbouwde vroegere textielfabriek 'Rozendaal', staat in de gelijknamige z.g. cultuurcluster van de wijk Roombeek in Enschede.

Roombeek, de arbeiderswijk die op 13 mei 2000 met de grond gelijk gemaakt werd door de midden in deze wijk staande ontploffende vuurwerkfabriek S.E. Fireworks. Een wijk van ruim 40 ha die gewoon werd weggeblazen, waarbij 23 mensen om het leven kwamen en bijna 1000 gewonden vielen! Maar nu, ruim 10 jaar later, is er alleen een monument te vinden op het Lasonderbleek dat ons nog aan de ramp herinnerd, 'Het verdwenen huis tussen hemel en aarde' genaamd, van beeldend kunstenaar Balta uit Amsterdam.


Mede door participatie van de oude bewoners van de wijk, is het nieuwe Roombeek een prachtige wijk geworden. Dus niet, zoals doorgaans voor het grootste deel gebeurd, ontwikkeld en gebouwd door woningbouwverenigingen of projectontwikkelaars, maar door particulieren! Het is daardoor een wijk geworden met een grote mate aan diversiteit en architectuur.
En ook de oude textielfabrieken of onderdelen daarvan en de bierbrouwerij van Grolsch in de wijk worden dus geïntegreerd. Ze worden of zijn al gerenoveerd en verbouwd tot musea (TwentseWelle, Cremermuseum) of tot wijkcentra voor wonen, werken, winkelen e.d. danwel een appartementencomplex.

Door de veelheid en diversiteit aan gebeurtenissen in de wijk Roombeek, ben ik een beetje van 'Het Grote Verhaal', dat ze in de TwentseWelle zo prachtig verbeelden afgedwaald. Zoals gezegd vertelt de TwentseWelle het verhaal van het menselijk avontuur, vanaf het moment dat de mens de streek Twente, net na de laatste ijstijd betrad en zich daar vestigde. Een verhaal over onderwerpen als de natuur, de jacht, het verzamelen, de landbouw, de ontwikkeling van land naar stad en streek, de opkomst van de industrie, arbeid, innovatie, techniek en samenleving.
Aan de hand van genoemde onderwerpen en een grote verzameling natuurhistorische en cultuurhistorische objecten in het museum, laten ze in 'Het Grote Verhaal' zien hoe de mens en natuur zich in wisselwerking met elkaar ontwikkelen.

De tentoonstelling 'Beter dan God' waarin het dilemma van maakbare schoonheid aan de kaak wordt gesteld, waren ze nog aan het opbouwen toen wij daar rondliepen. Deze is daar te zien vanaf 1 oktober a.s. tot eind februari 2011. Een reusachtige pop van de king of pop Michael Jackson (1958-2009) bij de ingang van het museumterrein is kennelijk als representatief bedoeld voor de expositie. Want als er iemand is die zich vaak heeft laten verbouwen, dan is hij het wel!

Geen opmerkingen: