woensdag, december 12, 2007

toneelthriller



Gisteravond "Arsenicum en Oude Kant" van Joseph Kesselring in Orpheus in Apeldoorn, een toneelklassieker uit 1941. Klucht en thriller samengebracht door het Thriller Theater met Hetty Heyting, Truus te Selle, Marnix Kappers, Han Oldigs, Hans Breetveld, Laus Steenbeeke, Wouter ten Pas en Alyt Damstra.
"Arsenicum en Oude Kant" ("Arsenic and old lace") is over de hele wereld opgevoerd en zelfs verfilmd. Het is een knotsgek verhaal van twee oude dametjes die eenzame heren vergiftigen met hun vlierbessenwijn. Het aardige van de dametjes (gespeeld door Hetty Heyting en Truus te Selle) is dat ze dit als een volstrekt normale hobby beschouwen.

Ik vond het een lange zit daar in Orpheus, veel te lang. Als je dan toch zo'n gedateerd stuk van stal haalt, doe er dan iets mee, actualiseer het dan zo dat het ook in 2007 nog waardevol kan worden gevonden. Maar de keuze van regisseur Bruun Kuijt was anders, hij heeft er voor gekozen las ik, om de onvermijdelijke gedateerdheid juist niet weg te poetsen, maar ze juist uit te buiten door de acteurs minstens zo vet aangezet te laten spelen als ze in de jaren '40 ook deden. Het zij zo!
Het decor vond ik trouwens mooi opgezet, een met grote bomen omzoomde tuin, een kerkhof eigenlijk, dat bijzonder realistisch was uitgelicht, alsof het echt leefde. Maar nogmaals als gezegd, het stuk duurde mij veel te lang. Een slappe klucht, een stuk van bijna twee en een half uur teveel opwinding, gezeul met lijken en geklapper met deuren, ik was blij toen het afgelopen was. Tijdens het slotapplaus zaten de acteurs elkaar uitgelaten achterna op het podium, het was net of zij ook blij waren dat de voorstelling er op zat!



Maar goed dat we vóór de voorstelling ook nog andere dingen hebben gedaan. Het CODA museum, in 2003 gebouwd aan de Vosselmanstraat in Apeldoorn naar een ontwerp van architect Herman Hertzberger, is een prachtig gebouw. Het is een museum voor hedendaagse kunst en streekhistorie, van dit laatste onderwerp is er een vaste tentoonstelling van woudreuzen en fluisterheggen te zien. De hedendaagse kunst in dit museum spits zich in het bijzonder toe op sieraden en papierkunst. Momenteel is er een tentoonstelling over behang! Waar houden we ons nu weer mee bezig, denk je in eerste instantie, maar het is boeiender dan je denkt. Ook grote kunstenaars en ontwerpers hebben zich bezig gehouden met dit fenomeen. In de schaduw van hun bekende werken hielden kunstenaars als Salvador Dali, Roy Liechtenstein, Le Corbusier en William Morris zich ook bezig met het ontwerpen van behang!

Het aperitief na het museumbezoek in het trendy ingerichte stadscafe "van Kinsbergen" aan de Nieuwstraat was prima, maar de maaltijd in restaurant "De Wilde Pieters" aan de Hoofdstraat was mieters.

Geen opmerkingen: