zaterdag, april 27, 2024

over ensceneringen

CC NL, langs de A 28 richting Nijkerk.

 Tentoonstelling 4 Rijkscollecties en Hans Op de   Beeck in KAdE Amersfoort: Een man puntert in 
 een met fruit en noten volgeladen boot langs een 
 zeelandschap van de impressionistische schilder 
 Charles-François Daubigny (Parijs, 1817-1878).
 De man in zijn volgeladen boot is gemaakt door de   Belgische kunstenaar Hans Op de Beeck (Turnhout, 
 1969) in een karakteristiek, neutraal grijs, de kleur 
 die de kunstenaar voor al zijn sculpturen gebruikt. 
 De omringende schilderijen, prenten en objecten   komen uit de verzamelingen van Rijksmuseum,   Paleis Het Loo, Nederlands Openluchtmuseum en 
 de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).   Sinds 2021 zijn hun depots samengebracht in het   CollectieCentrum Nederland in Amersfoort.

In Amersfoort is in 2021 het CollectieCentrum Nederland (CC NL) in gebruik genomen. In dit gebouw van maar liefst 31.500 m2 groot, liggen de collecties van het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed opgeslagen. Een selectie van deze werken ‘in depot’ is momenteel samen te zien met objecten van Hans Op de Beeck. Hij is bekend van zijn monochroom grijze sculpturen, grote installaties, tekeningen en video’s. Daarin stelt hij onderwerpen als mensbeeld en de schoonheid van ‘het object’ aan de orde. Hij toont de toeschouwer onbestaande, maar herkenbare plaatsen, momenten en figuranten die lijken te zijn weggehaald uit het actuele dagelijkse leven en tracht hiermee de tragikomische absurditeit van ons bestaan in beelden te vatten. Aan de hand van verschillende thema’s zien we zijn werken, samen met werken uit CC NL die daarbij aansluiten. De kunstwerken en objecten uit de vier rijkscollecties bieden met hun verhalen een extra laag in de verschillende ensceneringen. De schoonheid en kwetsbaarheid van het leven lopen als een rode draad door alle themazalen heen. 

Geen opmerkingen: