zaterdag, april 13, 2024

gezien in Tongeren en Tilburg

Van expositie 'DE OUDHEID IN KLEUR' in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren (België), samengesteld door de Duitse archeologen prof. dr. Vinzenz Brinkmann (1958) en dr. Ulrike Koch-Brinkmann (1964), naar expositie 'IN THE MIST OF IT ALL, ABOVE FRONT TEARS' in museum De Pont in Tilburg, samengesteld door de Franse kunstenaar Laure Prouvost (1978). 

De witmarmeren beelden uit de klassieke oudheid kennen we wel zo'n beetje, maar dat ze destijds van top tot teen kleurrijk waren beschilderd was nieuw voor ons. Het Duitse archeologenechtpaar Brinkmann heeft daar jarenlang onderzoek naar gedaan. Ze maakten tientallen reconstructies op ware grootte en trouw aan de technieken van toen. De kleurrijke beelden van keizers, krijgers, goden, mythologische figuren en weet ik allemaal niet wat nog meer, hebben we onlangs in Tongeren gezien. Het was fascinerend!

In de expositie van Prouvost, die we onlangs zagen in museum De Pont, lazen we o.m. een boodschap over de situatie van onze planeet. Over vrouwelijke krachten en intuïtie en over het belang van bewegingsvrijheid. Maar de speelse , sprookjesachtige wereld waar Prouvost ons als lichtvoetige sjamaan doorheen voert, is in de eerste plaats één groot pleidooi voor de verbeelding las ik. Een wereld waarin je kan dromen, waarin je, net als de vogels en Prouvost vliegende Grandma, de vrijheid hebt boven grenzen uit te stijgen en zo je horizon te verbreden. Opdat moment zorgt kunst niet alleen voor verruiming van onze geest, maar uiteindelijk ook voor de verruiming van ons perspectief. Een intrigerende expositie.

Geen opmerkingen: