zondag, juli 09, 2023

Oud-Loosdrecht II

In de tentoonstelling 'Liefde voor kleur' in museum Singer Laren, zagen we de belevingswereld van het moderne leven uit het begin van de 20ste eeuw door de ogen van Nederlandse en Belgische kunstenaars uit die tijd. Prachtig, al die uitingen van gevoel en vrijheid in de kleurrijke werken van o.m. Sluijters, van Dongen, van Rees, Mondriaan, Gestel, Paerels, Smeers en Nibbrig. 

Renvooi collage.
1. Zeilboten bij Scheveningen 1915. (Willem Paerels, 1878-1962.
2. Fletcher Hotel Loosdrecht-Amsterdam. 
3. Strandgenoegens, tussen 1910 en 1930. (Frans Smeers, 1873-1960.
4. Kasteel-Museum Sypesteyn. (Gebouwd tussen 1902 en 1927.) 
5. Aperitief op het balkon. 
6. Zuiderzee, Vlieland 1902. (Ferdinand Hart Nibbrig, 1866-1915.
7. Café Restaurant 'de Eendracht' Abcoude.

Terug in onze tijd waanden we ons in het hotel op het balkonnetje, met uitzicht op de Loosdrechtse Plassen, even als God in Frankrijk. Lekker verstild sfeertje zo tegen de avond, praktisch windstil, enkele zeilbootjes gleden nog langzaam voorbij, opweg naar de haven. Silhouetten op de horizon, wat een idylle! Maar ineens werd de rust toch nog even wreed verstoord, een speedboot met een waterskiër op sleeptouw trok luid brullend voorbij. Ach ja natuurlijk, ieder zijn lol!

's Anderendaags zijn we na het ontbijt begonnen met een bezoek aan kasteel-museum Sypesteyn aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk in Loosdrecht. De wandeling door de tuin, een oase van groen en rust met veel zeldzame bomen en heesters, ooit aangelegd naar de ontwerpideeën van Henri van Sypesteyn (1857-1937) was een verademing. Zo zou je eigenlijk elke dag moeten beginnen. Daarentegen waren we met de daarop volgende excursie door het kasteel, onder begeleiding van een gids snel klaar. Halverwege de tour zijn we afgehaakt, we hadden het wel gezien, verder tekst en uitleg kon ons niet langer boeien.

Over de smalle en schilderachtige dijkjes door het mooie plassengebied, zijn we via Breukeleveen en Breukelen naar Loenen aan de Vecht gereden voor een pitstop met een hapje en drankje, waarna we uiteindelijk bij zoon E in Amsterdam Zuid/Oost aankwamen toen de vijf al in het uur zat. 
En om te vieren dat de propedeutische fase van kleinzoon M erop zat, werden we tot onze verrassing ook nog op een etentje getrakteerd bij Cafë Restaurant 'de Eendracht' in Abcoude. En dat was heel gezellig, een zwoele avond buiten, met z'n zevenen aan een lange tafel!

Geen opmerkingen: