woensdag, juli 12, 2023

Startschoten 'Antropoceen'

Van 1946 tot 1958 voerden de VS meer dan twintig bovengrondse kernproeven uit bij de Bikini-eilanden in de Stille Oceaan. De radioactieve fall out daarvan is over de hele wereld terug te vinden in aardlagen. Sommige aardwetenschappen willen die gebruiken om het begin van het Antropoceen als geologisch tijdvak te dateren. 

Recent gelezen in het Leidsch Dagblad:
Een groep internationale wetenschappers zegt bewijs te hebben gevonden dat het 'Antropoceen', het geologische tijdperk van de mensen, is begonnen. De onderzoekers van de Anthropocene Working Group (AWG) beschouwen 1950 als het startpunt van het tijdvak waarin veranderingen van het klimaat en de ecologie op aarde voornamelijk worden gedreven door menselijke activiteit. 

De wetenschappers hebben wereldwijd bodemonderzoek gedaan, maar zagen in een Canadees meer het sterkste bewijs voor de start van het Antropoceen, wat is afgeleid van het Oudgriekse woord anthropos: mens. In het sediment van Lake Crawford, bij Toronto, is plutonium aangetroffen. Dat zou komen van testen met wapens uit de jaren vijftig. Volgens de AWG nam in die periode ook het gebruik van fossiele brandstoffen enorm toe en veranderde het landgebruik door bijvoorbeeld kunstmest. Dat zou allemaal terug te zien zijn in de geologie van de laatste zeventig jaar. 

De geschiedenis van onze planeet is opgedeeld in geologische tijdvakken. Officieel zitten we nog in het Holoceen, omdat het Antropoceen niet is erkend door de International Commission on Stratigraphy (ICS). Het Holoceen duurt nu 11.700 jaar, sinds het einde van de laatste ijstijd. De periodes daarvoor duurden allemaal miljoenen jaren. 

De wetenschappers willen hun bewijs aanbieden aan het ICS zodat het Antropoceen een officieel tijdvak wordt. Volgens de AWG is er zoveel veranderd in onze bodem, maar ook in bijvoorbeeld de biodiversiteit, dat we nu absoluut niet meer leven in het Holoceen. Hun onderzoekers zien 1950 als het beginpunt, andere wetenschappers wijzen ook weleens de industriƫle revolutie van de achttiende en negentiende eeuw aan als geologisch keerpunt.

Geen opmerkingen: