vrijdag, maart 24, 2023

Een kleine update!?

De piramide van Maslow bestaat al sinds 1943, het jaar dat ik op stapel werd gezet. De motivatie-theorie, ofwel de rangschikking van de universele behoeften van de mens, verbeeld in de piramide van de Amerikaanse wetenschapper Maslow (1908-1970) zou aan een update toe zijn, las ik ergens. 
De piramide van Maslow

  Maslow bepaalde dat het vervullen van bepaalde behoeften universeel    is voor de mens. En dat het moet plaatsvinden conform links staande      volgorde. Men begint onderaan de piramide en moet eerst die laag          verwezenlijken vóórdat de laag erboven aan de orde is. De eerste laag      bestaat uit lichamelijke behoeften zoals zuurstof, water en voedsel. Als    hieraan is voldaan, volgt de tweede laag t.w. veiligheid en                        zekerheid, denk daarbij aan onderdak, kleding, veilige leefomgeving        en voldoende geld. De derde laag is behoefte aan sociaal contact met      familie, vrienden, partner, collega's enz. Hierna volgt de vierde laag t.w. waardering en erkenning, het respect wat iemand uit al die sociale verbanden kan halen. In de vijfde en laatste laag komt de zelfontplooiing aan bod. Hoe meer lagen verwezenlijkt worden, hoe gelukkiger een mens zou zijn. 

Onderzoekers van de Universiteit van Illinois schijnen recent te hebben ontdekt dat de piramide van Maslow weliswaar nog steeds een universele waarheid is, maar dat de volgorde waarin de behoeften worden vervuld, niet zoveel invloed hebben op het geluk dat door de mens wordt ervaren. De theorie van Maslow klopt na ca. 80 jaar dus nog steeds, alleen blijkt de volgorde van het vervullen van de behoeften wat minder belangrijk dan de wetenschapper dacht, een kleine update is dus wel op z'n plaats. Laat ik nou toevallig onlangs hebben gedacht, dat een kleine cosmetische update voor mijzelf na ca. 80 jaar ook wel eens op z'n plaats zou kunnen zijn. 

Geen opmerkingen: