zaterdag, januari 28, 2023

zo doof als een kwartel

Als de buis van Eustachius door één of andere oorzaak verstopt is, en dientengevolge o.m. de spanning in het middenoor oploopt en gaat ontsteken, zoekt de prut een uitweg via het trommelvlies, dat uiteraard wel eerst moet scheuren door de toegenomen druk. Tot zover het pijnlijke deel. Als de spanning eraf is, is de pijn over maar ben je met dat oor zo doof als een kwartel! En als dat met beide oren gebeurd, ben je zo doof als twee kwartels, weet ik sinds kort uit ervaring! Of noemen ze dat misschien stokdoof?
Waar die gezegden vandaan komen mag Joost weten, want kwartels bijvoorbeeld zijn alles behalve doof. Ik las ergens dat dit geloof waarschijnlijk berust op het feit dat kwartels pas laat opvliegen als je in de buurt van het vogeltje komt. Als hij angstig wordt, blijft hij ineengedoken en onbeweeglijk op de grond zitten. Zelfs een geweerschot laat het vogeltje niet opvliegen!
Hoe dan ook 'zo doof als een kwartel' is een staande uitdrukking, iedereen begrijpt de betekenis ervan. Maar de kwartel heeft er weinig of niets mee te maken.

Geen opmerkingen: