dinsdag, januari 31, 2023

Wijs met de Waddenzee

Bedum, '100 jaar het beste uit melk' staat er op een spandoek bij de fabriek van FrieslandCampina, en dat is mooi natuurlijk. Daar moet, lijkt mij, wel een heel bevredigend productieproces aan ten grondslag liggen. Echter niet in alle opzichten, want wat ze niet vermelden, is dat ze het afval van dit proces in de Waddenzee dumpen, en dat is natuurlijk alles behalve mooi! Beetje kort door de bocht, maar je kan in dit verband dus zeggen: Waddenzee, '100 jaar het slechtste uit melk'. 

De Waddenzee ontvangt de afvalstoffen middels een grote smeerpijp, waarvan de betonnen monding, die vanaf de dijk niet te zien is, ongeveer anderhalve kilometer de zee insteekt. FrieslandCampina in Bedum verwerkt volgens Bartjens een miljard liter melk per jaar tot kaas en ingrediënten voor babyvoeding. De vele miljoenen liters lauwwarm z.g. gezuiverd afvalwater die daarbij jaarlijks vrij komen en in de Waddenzee worden gedumpt, zitten vol stikstof en fosfaat. 

Er is voor de smeerpijp, waarvan het Waterschap formeel eigenaar is, ooit door Rijkswaterstaat een vergunning verleent. Handhaving voor wat vervuiling Waddenzee betreft laat ze aan de provincie over, maar die ziet geen reden om in actie te komen. FrieslandCampina doet volgens de (sterk verouderde)normen niets verkeerd bij het dumpen in de Waddenzee. Beetje naar elkaar wijzen, verder gebeurt er dus niets, alles blijft zoals het is. 

Wijs met de Waddenzee, natuurlijk, maar het is godgeklaagd dat we, en al helemaal in deze tijd, nog zo met haar omgaan!

Geen opmerkingen: