vrijdag, juni 05, 2020

over zeilen en mooie nachten


Bij een zeiltocht op zee naar bijvoorbeeld Noorwegen of de Shetlandeilanden, ben je met een gemiddeld zeiljachtje naar de eerste de beste haven aldaar zo'n 3 à 4 etmalen onderweg. Je moet dus 's nachts ook doorzeilen, daar zit niks anders op. Maar het is niet alleen 's nachts doorzeilen, iemand moet daarbij ook wakker blijven en opletten, helemaal op de drukke Noordzee. Maar juist in zaken als de nachtwacht, die we meestal bij toerbeurten doen, 4 uur op, 4 uur af, zit voor een groot deel de magie van een meerdaagse zeiltocht op zee, zeker bij ideale weersomstandigheden!

Als alles meezit en je met een mooi bakstag windje de donkere nacht in glijdt, de stuurautomaat zijn werk doet, en een majestueuze sterrenhemel zich in het uitspansel openbaart, dan voel je je in je bootje één met het universum. Alles is in harmonie, begrippen als tijd en dimensie bestaan a.h.w. niet meer. Eigenlijk de ultieme manier om helemaal tot je zelf te komen.
Maar ook als de weersomstandigheden minder ideaal zijn, het koud en nat is en de wind aanwakkert en je zeil moet minderen, je rillend zit te smachten naar de aflossing van jou wacht, dan denk je na 4 uur in een warme kooi te hebben geslapen toch weer 'Heerlijk, dat zeilersleventje'.

Geen opmerkingen: