zondag, juni 14, 2020

Even op en nabij de Hondsrug


Onlangs een klein weekje rond gefietst in Drenthe, de mooie Oer-provincie van Nederland. We bivakkeerden daarbij in het dorpje Ees op de Hondsrug. In het land van Bartje zal ik maar zeggen, hoofdfiguur uit de streekromans van Anne de Vries (1904-1964). Het jongetje dat opgroeide in een arm landarbeidersgezin, en zich steeds minder wilde schikken naar zijn lot. Ik dacht me daarbij wel iets te kunnen voorstellen, toen ik daar over die eindeloze akkers stond te turen die destijds met de hand werden bewerkt!

Maar we hebben daar natuurlijk meer gezien dan alleen eindeloos akkerland. Het verhaal van Coevorden bijvoorbeeld in Het Stedelijk Museum aldaar, gevestigd in het Arsenaal. Een boeiende, maar heftige geschiedenis vol oorlog, vernietiging en een eeuwig durende strijd om de macht. Een ontdekkingsreis vanaf de eerste burggraaf tot en met de dag van vandaag.

En in Borger hebben we behalve het grootste hunebed van Nederland, ook het z.g. Hunebedcentrum, een archeologisch museum en kenniscentrum bezocht. We hebben daar o.a. een keientuin bekeken en het z.g. Oertijdpark met een reconstructie van een steentijdhuis.

Tenslotte hebben we ook Bourtange Vesting in zuid-oost Groningen weer eens bezocht. Een fort in het dorp Bourtange, dat omstreeks 1593 is gebouwd in opdracht van Willem de Zwijger. Het oorspronkelijke doel was om de enige weg tussen Duitsland en de stad Groningen te beheersen, die tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden werd gecontroleerd.

Geen opmerkingen: