zondag, april 19, 2020

over de Tonderzwam en meer


Een wandeling in het Speulderbos nabij Boshuis Drie, is volgens Bartjens een wandeling in één van de oudste en mooiste bosgebieden van Nederland. Of dat helemaal waar is kan ik niet beoordelen, maar dat het een mooi bos is staat wel vast. Prachtig die dansende kromme scheve bomen, die het bos gisteren ondanks het lieflijk ontluikende lentegroen zo'n grillig karakter gaf. Opvallend ook hoe daar kennelijk over bosbeheer wordt gedacht. Veel dood hout in de vorm van oude, omgewaaide of afgeknapte beukenbomen die daar gewoon blijven staan of liggen.

Het meest bijzondere wat ons daarbij opviel is, dat de Tonderzwam op praktisch al die geruïneerde bomen welig tierde in alle vormen en maten. Of het nou z.g. Echte Tonderzwammen, Dikrand Tonderzwammen of Platte Tonderzwammen waren laten we maar in het midden, maar bijzonder waren ze wel.

Tonder is een vuurmaker las ik ergens. De Tonderzwam dankt zijn naam aan het feit, dat we er in het verleden dus vuur mee maakten. Daarvoor werden de licht ontvlambare z.g. tondel-repen uit met name de middelste laag van de Echte Tonderzwam gesneden. En zo kwam men vroeger dus aan een Tondeldoos!

1 opmerking:

Addy zei

Een pachtig bos voor een mooie wandeling.