vrijdag, april 17, 2020

Kaupang nabij Larvik Norway


Er stond max. 110 uur voor de Colin Archer Memorial Race, een zeilrace van Lauwersoog naar Stavern nabij Larvik. Wij gingen met de SWING na 110 uur en 18 minuten over de finish! 'Did not finish' noemen ze dat in wedstrijdjargon. Met de vermelding DNF Larvik, max time, kwamen wij dus in het wedstrijdverslag van de CAMR organisatie terecht. Niet iets om trots op te zijn, maar er zijn ergere dingen. (Voor geïnteresseerden zie CAMR in mijn blogarchief).

Geen prijs dus, maar wel een klein speldje als aandenken, met daarop een afbeelding van een viking-schip in de golven, waaronder het opschrift KAUPANG, LARVIK NORWAY. Van KAUPANG had ik nog nooit gehoord, maar dat bleek om een historisch Vikingdorp nabij Larvik te gaan, dat je zomers kan bezoeken. KAUPANG was ooit één van de grotere handelssteden aan het Viksfjord in het Vikingtijdperk tussen 800 en 1050. Een vrij uitgestrekte nederzetting met huizen en werkplaatsen en een haven waar schepen vanuit Frankrijk, het Rijnland en Constantinopel aanmeerden.

Een Viking was niet alleen een vreedzame handelaar of landbouwer. Nee, ze namen ook deel aan talrijke expedities en invallen in West- en Oost-Europa om goed- of kwaadschiks handel te drijven, zich in nieuwe landen te vestigen, te plunderen en goederen terug mee naar huis te nemen. Zo bezien moest ik denken aan de oude schoolplaat van J.H. Isings 'De Noormannen voor Dorestad' geheten. Dorestad, zoals Wijk bij Duurstede bij de splitsing van Rijn en Lek in de vroege middeleeuwen genoemd werd, schijnt ooit door de Vikingen aangevallen en geplunderd te zijn. Het is duidelijk dat Isings zich met zijn creatie door deze, inmiddels twijfelachtige geschiedenis heeft laten inspireren.

Wat overigens wel een feit is, is dat in Kaupang vondsten zijn gedaan die uit Dorestad komen, of daar via Dorestad terecht zijn gekomen. Dorestad maakte ook deel uit van de West-Europese handelsroute die door de Vikingen uit Kaupang veelvuldig gebruikt werd. Boeiende verhalen allemaal uit lang vervlogen tijden!

Geen opmerkingen: