dinsdag, februari 27, 2018

het nieuwe Houthavengebied


Even na de lunch bij Jan en Inge in Leiden, zijn we met z'n viertjes in de auto gestapt en naar het Houthavengebied in Amsterdam gereden. De Houthaven, waar in het verleden vrachtschepen uit de hele wereld hun hout losten, ondergaat momenteel een metamorfose van belang, er is in rap tempo een geheel eigentijds woon- en werkgebied aan het ontstaan. Het gebied tussen de Spaarndammerbuurt en het IJ, bestaat straks uit zeven unieke en autoluwe eilanden, met elk een eigen karakter dat tot uitdrukking komt in o.m. de architectuur.

Het nieuwe Houthavengebied met o.m. poortgebouw Pontsteiger.
Het wordt een buurt met smalle straatjes, veel ruimte voor groen en veel water. De woningen op de eilanden krijgen hooguit vier of vijf verdiepingen. De eilanden krijgen veel variatie in bebouwing en bewoning. Er is ruimte voor ongeveer 2.700 woningen, waarvan 20 procent bestemd is voor sociale huur. De rest wordt verhuurd en verkocht in de vrije sector. In het gebied komen daarnaast voorzieningen als scholen, bedrijfsruimten, horeca en een hotel. Een dynamisch, duurzaam en klimaatneutraal gebied dat straks ook één geheel gaat vormen met de oude Spaarndammerbuurt. Maar hoewel er zeer hard wordt gewerkt is het nog niet helemaal zover, naar verwachting zullen de laatste bouwprojecten in 2021 worden opgeleverd. Maar dan heb je ook wat! Van het bouwblok waarin de reeds aangekochte woning van Jan en Inge onderdeel uitmaakt, is de inmense onderkeldering reeds zichtbaar. Volgens planning wordt het blok medio 2019 opgeleverd. Het lijkt mij straks een prachtig gebied om te wonen! Na de rondwandeling in de snijdende kou waren we toe aan iets anders.

Alvorens Jan en Inge bij Kiss & Ride CS Amsterdam af te zetten, hebben we in het nabij gelegen REM Eiland, het tot restaurant verbouwde oude platform van TV Noordzee uit 1964, met een drankje de opgedane indrukken van dit prachtige nieuwe Houthavengebied in wording laten bezinken.

Geen opmerkingen: