maandag, maart 06, 2017

zoektocht naar het paradijs....


Bizar eigenlijk dat de Nederlandse regering eind jaren veertig van de vorige eeuw emigratie van de Nederlanders actief bevorderde. Er werden cursussen opgezet voor mensen die hun leven elders wilden voortzetten en subsidies verstrekt voor de overtocht. Verder werden er gunstige verdragen met Canada, Australië en de Verenigde Staten afgesloten. Tussen eind jaren veertig en begin jaren zestig vertrokken zodoende een slordige half miljoen mensen om allerlei reden naar elders. De stimulering om te vertrekken werd door de Nederlandse regering pas ontmoedigd, toen de werkgelegenheid rond 1961 aantrok en er steeds meer gastarbeiders uit mediterrane gebieden moesten worden aangetrokken!

De komst van buitenlanders is 'all over the world' een verschijnsel van alle tijden. De geschiedenis kent weliswaar perioden met meer en minder migratie, maar gemigreerd wordt er. Sterker nog, migratie is de motor van onze geschiedenis sinds we ergens in Afrika zo'n 200.000 jaar geleden rechtop zijn gaan lopen. Wij dragen daarom als moderne mens in ons dna allemaal verschillende geografische plekken in ons. Tegenwoordig wordt migratie als bedreigend gezien. Vreemd eigenlijk als je bedenkt dat de grote verscheidenheid van Europa het gevolg is van migratie vanuit het Romeinse rijk om maar iets te noemen. Om en nabij het ontstaan van de natiestaten in de 19e eeuw zijn we migratie problematisch gaan vinden.

Er komen de laatste tijd nogal wat moslimmigranten deze kant op. Veel mensen zijn bang dat onze cultuur daardoor verdwijnt. In de laatste kwart eeuw zijn er echter al vele miljoenen mensen naar Europa gekomen, en zijn we daar onderdoor gegaan? Bij mijn weten niet! De naar schatting één miljoen vluchtelingen (ca. 0,2% van de Europese bevolking) die nu binnenkomen zullen we dan toch ook wel kunnen reguleren. Angst voor het verdwijnen van onze cultuur is mogelijk wel begrijpelijk maar uiteindelijk niet terecht. Het groepje radicale fanaten onder de moslimmigranten dat de laatste jaren aanslagen pleegt in Europa moet uiteraard krachtig worden aangepakt en bestraft. Dit groepje is absoluut niet representatief voor het gros van de de moslimmigranten. Die ondernemen hier geen gewelddadige acties tegen andersdenkenden, hoewel door een grote groep anders wordt gedacht over zaken als gelijkheid tussen man en vrouw of homo-emancipatie, maar dat doen de orthodoxe protestanten hier ook!

Geen opmerkingen: