donderdag, september 29, 2016

over Vecht en A'dam-Rijnkan.


Vanaf de Terletstraat in Amsterdam Zuidoost naar het Gein, één van de mooiste riviertjes van Nederland is een peulenschil. Prachtig zoals dit kleine eeuwenoude riviertje tussen Abcoude en Weesp door het landschap meandert. Toen Thijsse ruim tachtig jaar geleden een prachtige ode aan de Vecht schreef, liet hij het daar niet alleen bij. Hij zei over het Gein, het riviertje dat in hetzelfde gebied stroomt en ooit de grens vormde tussen twee vorstendommen t.w. het graafschap Holland en het Sticht Utrecht het volgende: Het Gein is maar een smal watertje, maar zo mooi begroeid en zo dikwijls en zo goed geschilderd, dat alleen al bij het woord Gein iedereen denkt aan Holland op zijn mooist!

Eenmaal over de brug over het kaarsrechte Amsterdam-Rijnkanaal nabij Driemond, fietsten we richting Weesp en het stroomgebied van de Vecht. Ook al zo'n prachtig watertje, zij het groter dan het Gein. De Vecht begint in de stad Utrecht en mondt bij Muiden uit in het IJsselmeer, waarbij ze onderweg langs plaatsen als Maarssen, Breukelen, Loenen, Wijdemeren en Weesp stroomt. En niet te vergeten een aantal prachtige 17e eeuwse buitenplaatsen, die succesvolle Amsterdamse zakenlieden daar ooit hebben laten bouwen. Prachtig fietsgebied, de meanderende rivier die in grote lijnen parallel loopt aan het nabij gelegen kaarsrechte Amsterdam-Rijnkanaal. Grotere verschillen tussen twee beeld- en belevingsbepalende elementen in het landschap zijn nauwelijks denkbaar. Bizar eigenlijk.

Het was een mooi fietstochtje samen met J, E, T en M dat aan het eind van de middag, nog net voor de regen, eindigde waar het een paar uur eerder ook begonnen was.

Geen opmerkingen: