vrijdag, september 09, 2016

drieluik van mooie fietsroutes


De drieluik van mooie routes die we de afgelopen dagen hebben gefietst, bestaat uit een 'Loosdrechtse Plassenroute' van 35 km, een route 'Langs de Nederrijn' van 31 km en een 'Radio Kootwijk Route' van 36 km. Prachtige routes, die we op onze slofjes in een paar uurtjes fietsten, waarbij we onderweg ook nog rustig een kopje koffie dronken en enkele foto's maakten.

Aan de 'Loosdrechtse Plassenroute' hebben we veel herinneringen. Het is voor ons een oud en vertrouwd gebied waar we elkaar in een zomers verleden goed hebben leren kennen. Kamperen, fietsen, zwemmen en vooral eindeloos varen op de plassen. Het is nog immer een druk gebied, waar we nu iets anders tegen aankijken dan in het verleden. Door het ontbreken van een echt fietspad op grote delen in het traject zoeven de auto's langs je broekspijpen. Evengoed genoten we weer van het eindeloos mooie plassengebied, maar dat niet alleen. Neem 'Fort Spion' aan de Bloklaan, aangelegd tussen 1815 en 1885 als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Middels enige aanpassingen heeft het nog tot 1940 als een van de hoofdverdedigingslinies van ons land gefungeerd. Het is nu een unieke natuurcamping. Of neem de 'Mijndense Sluis' in de Drecht, die de Loosdrechtse Plassen verbind met de Vecht. Plaatjes zijn het, en dan nog die prachtige Vecht! Fietsen langs Vecht ervaren we min of meer als een reis door het verleden. Middeleeuwse burchten en vestingwerken, maar ook prachtige theekoepeltjes en buitenhuizen uit de 17e eeuw.

De route 'Langs de Nederrijn' begon voor ons in Amerongen nabij het bekende kasteel, waarvan de roemrijke geschiedenis reeds in de middeleeuwen is begonnen. Met de gierpont tussen Amerongen en Eck en Wiel staken we een kwartiertje later de Nederrijn over. (Een gierpont is met een kabel bevestigd aan een punt op de bodem in het midden van de rivier. Door de pont schuin op de stroming te draaien, kan het in principe enkel door de stroming de overkant halen. Om dit proces sneller te doen laten verlopen, hebben ze deze gierpont evengoed wel van een ondersteunende dieselmotor voorzien). Parallel aan de Nederrijn peddelden we even later vrolijk oostwaarts richting Rhenen, waarvan we de toren in de verte al zagen. We zagen trouwens wel meer torens aan de overkant, o.a. van Amerongen en Elst, prachtig gezicht zo tegen die enorme stuwwal ofwel de Utrechtse Heuvelrug. Veel ganzen ook in de Uiterwaarden, het gegak van de vele honderden ganzen was niet van de lucht. Nabij Lienden namen we het voet/fietsveer terug naar de overkant, een vrij varend scheepje voor maximaal 12 passagiers. Na de lunch, die we aan de overkant op het terras van restaurant 'Moeke' hebben genoten, moesten we een tandje bijzetten. De Amerongse Berg moest uiteindelijk worden bedwongen, 69,2 meter boven zeeniveau, en dat was niet mis met die hitte. Maar gelukkig hadden we nu veel schaduw in het lommerrijke bosgebied!

Startpunt van onze 'Radio Kootwijk Route' was de molen in Garderen. We waren er vanwege de verwachte hitte vroeg bij deze keer. We hadden gisteren ons lesje wel geleerd op de Utrechtse Heuvelrug. Via de prachtige akkers en landerijen nabij Garderen, fietsten we zuidwaarts de eindeloze bossen van de Veluwe in, richting Kootwijk. Daar aangekomen fietsten we verder zuidwaarts, en vervolgens langs het schietterrein van de Harskamp, dat goed te horen was. Op een gegeven ogenblik zagen we links op de heide het markante voormalige zendgebouw van 'Radio Kootwijk' liggen. Het gebouw 'de Kathedraal' in de volksmond, is gebouwd in 1920 naar een ontwerp van architect Julius Maria Luthmann (1890-1973). Het ontwerp heeft kenmerken van de Amsterdamse School, en is een voorbeeld van betonarchitectuur in art-deco stijl. Luthmann schijnt tijdens de ontwerpperiode als motief een Egyptische Sfinx voor ogen te hebben gehad, en dat is met een beetje fantasie aan het eindresultaat wel af te lezen. Bijzonder is ook het beeldhouwwerk boven de hoofdingang, symboliserend de radioverbinding tussen Nederland en Nederlands-Indië. Het is een sculptuur van Hendrik van den Eijnde (1869-1939) voorstellende twee vrouwenhoofden met de handen achter de oren, de één een Aziatisch type de ander een Europees, terwijl de omroeper met open mond tussen beide vrouwen in staat. Na 'Radio Kootwijk' fietsten we noordwaarts de eindeloze bossen weer in. Via Hoog Buurlo, het kleinste gehucht van Nederland, naar 'Halte Assel' voor een hapje en een drankje. Na dit intermezzo ging de tocht weer verder noordwaarts. Na enige tijd ging het dichte bos geleidelijk aan over in het prachtige coulissenlandschap rond Garderen, sluitstuk van een mooie fietsroute.

Geen opmerkingen: