woensdag, september 24, 2008

'de Kreupel'



In het IJsselmeer hebben ze in 2003 een nieuw eiland aangelegd. De positie van 'de Kreupel', de naam van het eiland, die is ontleent aan de op oude Zuiderzeekaarten (sinds 1860) aangetroffen benaming van de plaatselijke ondiepte aldaar, is 52º47'55" N en 5º13'41" O. Een beetje overdreven misschien om op het IJsselmeer de positie in coördinaten te duiden, terwijl je Medemblik, Andijk en de toren van Enkhuizen in de verte ziet liggen, maar zo doen we dat nou eenmaal op een bootje, leuk toch?

Ik dacht altijd dat dit nieuwe vogeleiland verboden gebied was voor mensen, maar niet dus! Zeilend naar Medemblik, zagen we in de verte nabij het eiland een aantal mastjes die maar niet van hun plaats weken. Naderbij gekomen zagen we enkele zeiljachtjes keurig afgemeerd aan een splinternieuwe steiger. Wat blijkt? Sinds kort, lazen we op een bordje, is het toegestaan om hier vanaf 15/4 tot 15/10 aan te leggen. Prachtig, zo'n eiland midden in het IJsselmeer, volop genieten van de heerlijke rust en het uitbundige vogelleven! Ik hoop alleen niet, dat deze kwaliteit op het slechts 70 hectare grote natuureiland, straks ten onder zal gaan aan de recreatieve druk van het hoogseizoen. Maar goed, het zij zo, de volgende keer als we weer eens een zeilweekendje Lelystad-Medemblik-Enkhuizen doen, zullen we een overnachting op 'de Kreupel' er denk ik toch wel een keer bij inlassen.

Op de terugweg naar Lelystad zagen we "De Soeverein" varen. Eind mei j.l. hebben we in Amsterdam een leuk bruiloftfeestje op dit partyschip meegemaakt (zie 'A wedding day' van 26/5'08) maar dat is dan ook het enige wat ik met dit schip heb. Details en verhoudingen kloppen van geen kant, zelden heb ik een lelijker schip gezien. Zelfs als silhouet aan de horizon en varend onder zeil vind ik het nog een gedrocht van formaat!

1 opmerking:

Anoniem zei

Het vogeleiland de Kreupel is echt een aanwinst voor het Ijsselmeer.Eerst vrbaasden we ons erover dat het niet op de ondiepte maar ernaast was aangelegd,maar dat heeft een reden;voedselvindplaats voor de vogels.
Ja ,de Soeverein...gruwelijk lelijk. PJ