donderdag, maart 16, 2006

Haarlem


Zaterdagochtend j.l. wat zullen we vandaag eens gaan doen? Er waait een snijdend koude wind, geen weer voor buitenaktiviteiten. Een museum bezoek, daar is het weer voor!
Maar welk museum dan, en waar? Haarlem, Teylers Museum, anno 1784 en daarmee zo ongeveer of helemaal het oudste museum van Nederland. Kunst en Wetenschap onder één dak.
Rond 11.00 uur zijn we in Haarlem en parkeren we de auto in de nieuwe ondergrondse parkeergarage in het centrum. Kom je uit de parkeergarage, dan loop je zo tegen de
Grote of St. Bavokerk op gebouwd rond 1400. Dus stonden we even later in de kerk naar het ca. 30 meter hoge indrukwekkende orgel (MÜLLER 1738) te kijken.
Het lijkt me fantastisch om hier een keer een orgelconcert mee te maken!

We lunchen in Grandcafe Brinkmann, lekker warm achter het glas uitkijkend over de Grote Markt. Het ene moment zitten we heerlijk in het (voorjaars)zonnetje, het andere moment raast er de zoveelste sneeuwbui over de markt.
Het is buiten, door het koude weer waarschijnlijk bijzonder rustig, weinig mensen en verkeer, er heerst een sfeer die doet denken aan voorbije tijden. Het doet denken aan Anton Piek.
Vanuit onze positie zien we aan de overkant van de markt Museum De Hallen staan, een
museum voor moderne kunsten. Het is maar een klein eindje lopen, we kopen een nieuwe museumjaarkaart aan de balie en staan binnen. Het is geen groot museum, na een klein uurtje eigentijdse kunst te hebben bewonderd, van zowel binnen- als buitenlandse kunstenaars staan we dan ook weer buiten.

Op naar theater De Toneelschuur (2003) een nieuw en modern theater aan de Lange Begijnestraat in een striptekening ontworpen door striptekenaar Joost Swarte in samenwerking met Mecanoo Architecten. (Net voor de oplevering van dit theater in 2003, heeft aannemer de Nijs mij het één en ander uitgelegd en mij hier uitgebreid rondgeleid, ik ken het gebouw dus redelijk goed.) We kijken wat rond en kopen kaartjes voor Ich! een toneelstuk wat vanavond zal spelen. We zijn benieuwd!

En dan gaan we eindelijk naar het Teylers Museum aan het Spaarne, zoals ik al zei een museum uit 1784 dus behoorlijk oud! Met onze nieuw verworven museumjaarkaarten mogen we zo doorlopen. Het interieur is oud, eikenhouten vitrinekasten waarin onder glas fossielen, botten schedels en complete skeletten uit de prehistorie, maar ook oude populair wetenschappelijke apparaten als electrificeermachines, Maagdenburger halve bollen, maritieme apparaten en ga zo maar door, allemaal dingen uit de 18e, 19e en 20e eeuw. Er is een afdeling oude munten. En ook ontbreekt de schilderkunst niet, ik zag o.a. zeegezichten en landschappen van Mesdag, Israëls en vele andere hangen. We hebben lang alles niet gezien, maar dat hou je altijd. We gaan nog wel eens een keer.

We hebben zin in een borrel, bovendien moeten we vandaag nog wel onze zaterdagse boodschappen doen, anders hebben we morgen niets in huis! We willen ook nog ergens eten, en om acht uur begint het toneel!
Ineens zit je weer te rekenen en te plannen, en krijg je een soort haast die je toch eigenlijk niet zou willen hebben. Willen we dan toch weer teveel op één dag? Blijf toch rustig!
En dat doen we, dus gaan we lekker een borrel halen in Bloemendaal aan Zee, waarschijnlijk is er al wel weer een strandtent open.
We komen in Zandvoort terecht en kijken naar de golven, over zee komt de zoveelste sneeuwbui, prachtig!

We eten mexicaans in Haarlem bij "Popocatepetl" aan de Riviervismarkt, wat ons goed bevalt. Lekker en niet teveel. En dan op naar het theater. Naar Ich! een toneelstuk van Goethe.
Jonge mensen moeten keuzes maken, keuzes die gaan over carriere maken aan de ene kant en liefde aan de andere kant, en dat is niet altijd even gemakkelijk. Soms gaat dat niet goed en loopt het verkeerd met je af! Zo ook met de jonge en ambitieuze Clavigo in het stuk. Rond een uur of tien staan we met gemengde gevoelens over het stuk weer buiten, en zoeken onze auto op. We gaan naar huis, het is mooi geweest deze dag!

Geen opmerkingen: