zaterdag, maart 04, 2006

de jaren '70.


Ik heb me ingehouden, per slot van rekening zit je wel bij een opdrachtgever, maar liever had ik me even laten gaan.

Bij de nieuwe studio's die SBS bouwt in A'dam ben ik als ontwerper betrokken. Tevens heb ik een z.g. design opdracht. Vroeger zeiden we tegen elkaar, architectuur is toch alles, en zeker design! Kijk naar jongens als Rietveld en Mc Intosh, die ontwierpen alles, van deurkruk en serviesgoed tot meubilair en kachelpook. En waarom ook niet, maar daar waren en zijn de meningen wel altijd over verdeeld, en zeker nu, in een tijd van steeds verder gaande specialisatie in de diverse diciplines binnen het vakgebied en daar buiten.

Maar goed design dus. Met het meubilair kon ik mij niet of nauwelijks bemoeien, ze hadden hier en daar noch wel wat stoelen en banken staan, dus dat was niet nodig. Bleef over "materiaal en kleurstelling van het één en ander" boeiend toch? Dat is in mijn visie een belangrijk onderdeel in de architectuur!

Om het één en ander voor mijn opdrachtgever te visualiseren, had ik een plankje gemaakt met daarop geplakt de diverse toe te passen materialen en kleurstellingen.
Op verzoek was het gekozen motto voor het ontwerp "High-Tech"
Met mijn keuze had ik de spijker op de kop geslagen! Het ontwerp sloeg aan, na enige uitleg en motivatie ging men accoord. Dat was mooi!
Daarna kwam op verzoek de chef van het facilitair bedrijf binnen hun organisatie ook even kijken, en die vond het niets.
Hij vond het niet modern, niet van deze tijd! High-Tech niet van deze tijd? Niet modern? Wat is trouwens modern in jou opvatting?
Ja, dat zal ons leeftijd verschil dan wel zijn, ik schat u rond de 60 en ik ben 38. Ik zal u een hind geven, momenteel zijn de jaren 70 helemaal in, en de studio is bedoeld voor jonge mensen, dus!

In de jaren 70 gold binnen de architectuur "de burger aan de macht" de consument had het voor het zeggen. De nieuwe truttigheid! Woonerfjes, boerderettes, zitkuilen en ga zo maar door. In mijn optiek een periode in de architectuur om te vergeten. Er is in die periode meer gebouwd dan ooit daarvoor, en nu staan we aan de vooravond van grootschalige sloop en/of renovatie van woningen uit die tijd. Er is veel discussie over wat te doen met al die troep.
De jaren 70. Modern dus! Ik moet er eigenlijk ontzettend om lachen.

Maar ja, er bestaat geen unieke definitie van design. Elke periode, elke stroming, elke cultuur herontdekt zijn definitie van design.

Mijn opdrachtgever bleef gelukkig bij het eerder gekozen standpunt, dus ik kan gewoon doorgaan met de verdere uitwerking van de plannen.
Maar dat ik eigenlijk voor een ouwe lul ben uitgemaakt door iemand van 38 zal mij nog wel een poosje bij blijven! Dat werd mogelijk wel eens gedacht, maar was mij nog nooit zo expliciet gezegd. Overigens heb ik vannacht prima geslapen.

2 opmerkingen:

Christa zei

De volgende keer dat je zoiets bij de hand hebt moet je zeggen dat je ook met twintigjarige opdrachtgevers werkt die zich niet afvragen wat de mode is maar gewoon doen wat ze zelf mooi vinden.

Joke van Doggenaar zei

test